PEVALA NA SVADBAMA, PA ČISTILA KLOZETE Teška životna sudbina obeležila je put kafanske kraljice, sa 14 godina je postala majka, ceo život je pratila muka koju nije mogla izbeći

Iako je jedno vreme pohađala muzičku školu, njena najveća škola, kako je i sama isticala bila je kafana. I pored velike slave i popularnosti, više puta je na svojoj koži osetila rasizam, o čemu je otvoreno govorila.

Ljiljana Petrović Batler
Ljiljana Petrović Batler, Foto: printscreen

Ljiljana Petrović Batler je javno govorila o svojoj teškoj sudbini, a kako tvrdi, njena najveća škola je bila kafana.

Pevačica je rođena u Beogradu 14. decembra 1944. godine, u umetničkoj porodici. Svoj prvi nastup imala je sa 12 godina, kada je zamenila bolesnu majku. Osim što je još kao devojčica zakoračila na scenu i u kafanu, Ljiljana je i veoma rano postala majka.

Ljiljana je uvek otvoreno pričala o svom životu.

- To je tragedija kafanskih pevača i muzičara da deca imaju žive oca i majku ali rastu sa babama. I moj prvi muž i ja smo deca muzičara. Celu noć pevanje, nisam mogla decu da imam pored sebe. Tragedija je nas Roma što mi vrlo rano sazrevamo. Ja sam bila majka sa četrnaest godina, moj prvi muž imao je tada imao šesnaest. Igrala sam se s decom žmurke po podrumima i ujutro sam išla da rodim. Od trčanja mi pukao vodenjak – ispričala je svojevremeno u jednom intervjuu.

Iako je jedno vreme pohađala muzičku školu, njena najveća škola, kako je i sama isticala bila je kafana. I pored velike slave i popularnosti, više puta je na svojoj koži osetila rasizam, o čemu je otvoreno govorila.

Krajem osamdesetih godina, kada je osetila da se sprema rat na prostorima bivše Jugoslavije, pokupila je svoje troje dece i sa jednom torbom pobegla u Nemačku. Kako je govorila, u njoj je tada proradilo šesto čulo.

Tamo je počela da peva na romskim svadbama, kako bi preživela i prehranila decu, a nije se libila ni da radi najteže poslove. Čistila je kupatila u jednom hotelu, što je zabeleženo i u dokumentarnom filmu koji je o njoj snimio BBC.

- Ja sam i klozete čistila. U to ratno vreme bilo mi je strašno. Imala sam cilj: ili ću da pobedim sebe i svoju želju i volju za pesmom ili smo svi propali. I nije me bilo sramota, pošteno sam radila – pričala je Ljiljana iskreno.

- Ja sam rođena Beograđanka. Majka mi je iz Zagreba, vučem dakle, i hrvatske korene, a i danas imam tamo rodbinu. Otac mi je isto bio Beograđanin. Ja volim Beograd, Beograd je moj grad, rođena sam i hoću da umrem u Beogradu – rekla je čuvena pevačica svojevremeno.

BONUS VIDEO:

Pogledajte OVDE kako je Vesna Zmijanac rasplakala sve fotografijom sa početka karijere, pokazala je i Nikoliju.

Povezane vesti