Dara iz Jasenovca
Printscreen
Dara iz Jasenovca, Foto: Printscreen

Diana Budisavljević bila je humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Deca koju je pokušavala da spase su bila uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela.

Bila je udata za hirurga Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Da bi sačuvala podatke o deci koju je zbrinjavala tokom rata, Diana je vodila kartoteku o njima, s nadom da bi jednog dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama. Imala je podršku uskog kruga ljudi, a svi koji su se bavili spašavanjem dece iz logora rizikovali su sopstvene živote.

Dara iz Jasenovca, Foto: youtubeprintscreen

U filmu "Dara iz Jasenovca" Diana Budisavljević iz logora spašava glavnu protagonistkinju, devojčicu Daru, kao i njenog mlađeg brata Buda.

Sanja Moravčić, glumica koja je oživela lik Diane Budisavljević u filmu "Dara iz Jasenovca", rođena je u Subotici 5. avgusta 1974. godine. Glumu je zavšila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1998. godine, u klasi profesora Radeta Markovića. Igrala je u predstavama među kojima su režije Ljubiše Ristića, Nade Kokotović, Harisa Pašovića, Radeta Šerbedžije, Dušana Petrovića, Kokana Mladenovića.

Jedno vreme živela je u Beogradu, ali je nakon rođenja ćerke Petre odlučila da se vrati u rodnu Suboticu.

- Posle Akademije živela sam u Beogradu i nastavila da radim u KPGT-u. Na poziv Dušana Petrovića da igram Anju u “Višnjiku”, došla sam ponovo u Suboticu. I tako provela još deset godina na relaciji Beograd - Subotica, da bih se od Petrinog rođenja definitivno odlučila za svoj rodni grad jer mamina pomoć je - mamina pomoć! Subotica je sada za mene grad gde su u prvom planu Petra i njene aktivnosti i moje pozorište. Imam sjajne kolege, mislim da pravimo dobre predstave, imamo vernu publiku koja nas prati. To su sve značajne stvari. U mom slučaju lakše je živeti u manjem gradu. Sigurno da veliki grad pruža više mogućnosti, i za posao i za dete. Ali ja sam naučila da budem srećna sa onim što imam, a sve što treba da se desi i poslovno i svakako, desiće se, gde god da se nalazite - rekla je Sanja u jednom intervjuu.

Dara iz Jasenovca, Foto: screenshoot

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

U filmu igraju Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Sanja Moravčić, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film "Dara iz Jasenovca" režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

vuk

21.02.2021 07:38

Odlično je odradila posao kao glumica i odradila dobro delo.