Mira, Dragan, Milena
EPA/Alo
Mira, Dragan, Milena

EPA/Alo

Foto: EPA/Alo

Glumac i reditelj Radoš Bajić prvi je javno progovorio da su na Radio-televiziji Srbije postojale crne liste.

On je otkrio da je izbačen iz jedne TV serije jer je "dao korpu" Jugoslovenskoj levici (JUL) i drugarici Miri, koja ga je koštala prekida karijere, izgona iz profesije i amputacije iz javnog života. Slično su prošle, o čemu su mediji već pisali, i Dubravka Mijatović i Tanja Bošković, koje su nakon napuštanja serije "Srećni ljudi" postale nepoželjne na nacionalnom kanalu. Međutim, prva dva imena na toj listi bili su pokojni Milena Dravić i Dragan Nikolić.

- Milena Dravić se nikad nije žalila. Ona i Dragan mogli su da zarade novac igrajući u pozorištu, tako da im nije bila ugrožena egzistencija. Na RTS nisu igrali devedesetih kao na početku karijere - kaže proslavljeni reditelj Dejan Mijač, koji je sa slavnom glumicom bio u novom Upravnom odboru nakon 5. oktobra.

Dubravka Mijatović i Tanja Bošković

screenshot Youtube

Foto: screenshot Youtube

I Filip David, koji je neposredno pre tog oteran s RTS, kažu da su takvi spiskovi postojali.

- Svako ko nije podržavao Miloševića bio je na nekoj crnoj listi. Nije bilo zvaničnih spiskova, već usmenih naredbi. Ne treba zaboraviti da je to sprovodio tadašnji direktor televizije - kaže David.

Za postojanje crnih lista demantuje tadašnji urednik Aleksandar Avramović.

- Nije tačno da je bilo ikakvih zabrani. Milena i Dragan su bili svetionici igranih programa. Oni su igrali u "Švaštari" Duška Radovića - kaže Avramović.

Mesta za popularni par nije bilo u tada najpopularnijoj seriji "Srećni ljudi" Siniše Pavića.

Gaga Nikolić Milen Dravić

Youtube printscreen / Glossy.r

Foto: Youtube printscreen / Glossy.r

- Serija ima određen fond uloga. O podeli odlučuju reditelj i autorska ekipa. Tanja i Dubravka nikad nisu javno rekle da su zabranjene. Seriju "Srećni ljudi" napustile su zbog honorara. To su činjenice - konstatuje Avramović.

Jednog od zamenika urednika na RTS svojim ranijim izjavama demantuje sama Milena Dravić, a i emisija o kojoj je govorio, prema podacima IMDB baze, emitovana je tek posle 5. oktobra. Glumica je bila jedna od retkih koje su ustale protiv Miloševića.

- Nikad nisam, a i nikada neću, pripadati bilo kojoj političkoj stranci. Ali tada sam dizala glas protiv rata, nasilja i bede u koje nas je Milošević uvukao. Izlazila sam na ulice u svoje ime, kao obična građanka i protestovala - rekla je svojevremeno u intervjuu za Jutarnji list.

Zbog toga je bila kažnjena i na srpskoj televiziji nije radila 20 godina.

- Mnogi su, poput mene, bili stavljeni na led. Poverovala sam da će posle svrgnuća Miloševića u oktobru 2000. godine doći bolji dani za Srbiju. Nade su se ugasile nakon ubistva premijera Zorana Ðinđića. Nekima smeta što sam ostavila traga u doba Titovog režima. Mi smo živeli i radili u tom vremenu. Rođeni smo u strahu i, kako ide, izgleda da ćemo i završiti u strahu. S ideologijama nisam imala posla, ni pre ni posle. Jednostavno, imala sam glumački zadatak kojim sam se bavila - rekla je Dravićeva.

Pročitajte i: