Lu Otens
Profimedia
Lu Otens

Profimedia

Lu Otens, Foto: Profimedia

Holandski inženjer i pronalazač koji je brojne zaljubljenike u muziku širom sveta izveo na put ka plejlistima i miks-trakama izumom prve kasete, Lu Otens, preminuo je 6. marta 2021. godine. Prema pisanju tamošnjeg informativnog magazina „NRC Handelsblad” Lu je preminuo u subotu, u 94. godini.

Bio je izuzetno cenjen i uticajan u „Philips-u”. Tu je, takođe, bio i od velike pomoći tokom razvoja kompakt-diskova za potrošače.

– Lu je samo želeo da muzika postane pristupačnija – prokomentarisao je na tu temu jednom prilikom filmski stvaralac Zak Tejlor, koji je sa Otensom proveo nekoliko dana zbog njegovog „Cassette: A Documentary Mixtape”.

- Bio je skroman čovek i nimalo nije voleo kada bi ga pojedinci poredili s Edisonom. Objačnjavao je često kako je do svojih velikih uspeha uvek dolazio uz pomoć timova, s kojima je imao dobru komunikaciju i saradnju. Da bi napravio kasetu, poslužio se isprva drvenom pločicom koja je mogla da mu stane u džep – i tako je zamišljao gotov proizvod, sve dok ga na kraju nije i izumeo.

PROČITAJTE JOŠ: