TRAVARI JE VEKOVIMA KORISTE "Ubica" otrova iz JETRE I CREVA, podiže imunitet i čuva srce, evo kako se koristi ova magična biljka
Foto: RINA

Čak i stari Rimljani su poznavali tajne divljeg medveđeg luka ili sremuša. Sezoni sremuša smo sve bliži. To je samonikla biljka koja je do pre neku godinu bila neopravdano zapostavljena. Sremuš je apsolutni dar prirode, hrana, lek i začin, koji zovu i "ubica" otrova.

Sezona sremuša počinje u proleće, a april i maj su pravi "meseci sremuša".

Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, istakao je da je prvi sremuš već stigao. Već dve tri nedelje ga ima na pijacama.

"U ranim prolećnim mesecima koristi se list sremuša dok biljka ne procveta, tada lekovita svojstva nestaju. Sremuš treba koristiti svakog dana, kada je svež. On sadrži etarska ulja, sadrži alin, kao beli luk. Lep je u salatama", istakao je travar.

TRAVARI JE VEKOVIMA KORISTE

Foto: RINA

 

Medveđi luk ili sremuš

„Važan je za čišćenje organizma. Zato se zove medveđi luk, jer medved kada se probudi iz zimskog sna prvo pojede sremuš. Dobar je protiv infekcija gornjeg respiratornog trakata. Utiče na viruse, snažan je antiseptik i stimuliše imuni sistem“, navodi Momčilo Antonijević.

Ističe da se koren koristi u avgustu, i da je važan za organe za varenje, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Poboljšava cirkulaciju, i preventivan je za srčane udare.

Napominje da je dobro uzimati i kapi od sremuša dok postoji i ulje od sremuša, koje se koristi u kulinarstvu.

"Važno je istaći da kada se bere u prirodi, treba voditi računa da se ne pomeša sa đurđevkom, koji nije biljka za kućnu upotrebu. Lako ih je razlikovati, jer listovi sremuša mirišu na beli luk", savetuje travar.

TRAVARI JE VEKOVIMA KORISTE

Foto: RINA

 

"Sremuš se sitno isecka ili se samelje, a potom zameša sa projinim brašnom i jabukovim sirćetom. Kada se zakuva umota se u oblogu i stavi na bolno mesto. To je izuzetno deletvorno kad neko ima visoku temperaturu, upalu ili zapaljenja, sremuš to sve izvlači kao rukom odneseno. Osećete se kao potpuno novi, čak se veruje da nakon dugog zimskog sna medvedi prvo u šumama potraže sremuš kako bi se okrepili", rekla je Vinka Dlačić za RINU.

Srbi su oduvek verovali u lekove iz prirode, a upravo sremuš jedan je od dokazano najboljih. Vešte domaćice od njega prave salate, pite, ali lekovita svojstva medveđi luk ima i kada se nasecka u rakiju, po mogućstvu komovicu.

"Nekada nije bilo apoteka na svakom ćošku kao danas. Lečili smo se mnogo drugačije, ali bilo je uspešno. Osim za temperaturu i upale, u kombinaciji sa rakijom je odličan lek za bolove u želucu. Pročišćavanje čitavog organizma. Takođe se može pomešati sa medom, maslinovim uljem ili napraviti čaj", kaže rekla je Vinka Dlačić za Rinu.

Miris belog luka sremuš ima samo dok se jede, pa je to razlog da ne odustajete od ovog divljeg leka iz prirode sa kojim, kako kažu, svi bolovi prestaju kao rukom odnešeni.

Raste na obroncima palnina i ima ga u planiskim područjima, najviše na Jelici i Povlenu. U selu Donji Taor ovoj samonikloj lekovitoj biljci posvećena je i manifestacija "Dani sremuša". Na oko je sličan đurđevku, ali ima miris belog luka po kome se prepoznaje.

Slične tekstove nađite OVDE!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading