Spolja hrskavi, unutra mekani: Recept za najlepše kroasane
Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica soli
  • 40 ml ulja
  • 1 belance
  • 250 ml toplog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kockice svežeg kvasca

Za premazivanje korica:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • gustin

Za premazivanje kiflica:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema

U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, vanilin šećer, so i kašikom promešati.

Ubaciti ulje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti ga 2-3 minuta. Zatim umešeno testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti da testo udvostruči svoju zapreminu.

Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, rukama ga izdužiti u oblik valjka i podeliti ga na osam jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu. Jufkice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih pet minuta. Zatim svaku jufkicu razviti u krug veličine 26cm.

Na pobrašnjenu radnu površinu staviti prvi krug razvijenog testa, premazati ga delom omekšalog maslaca i posuti sa malo gustina (cetkom za čaj gustin posuti po celoj premazanoj korici, ali ne da se pokrije cela površina kore). Zatim preklopiti sa drugom koricom, premazati je maslacem i posuti gustinom. Nastaviti postupak sa svim koricama osim zadnje, ona se ne premazuje maslacem.

Radnu podlogu ispod (i okolo) naslaganih korica posuti brašnom, pa korice razviti u krug debljine 2-3 mm. Ceo krug iseći prvo na četiri dela, pa svaku četvrtinu iseći na šest trouglova (ako želite manje kroasane) ili na četiri trougla, ako želite veće kroasane. Kroasane možete filovati slanim ili slatkim filom po želji ili da ih ostavite bez fila. Isečene trouglove umotati u kroasane i to tako što ćete uvek još malo izvući uži deo trougla pa umotati kroasan. Kroasane poređati u pleh preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da dobro narastu 1,5-2 sata.

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Narasle kroasane premazati mešavinom žumanceta i mleka i preko svakog kroasana staviti komadić maslaca veličine zrna pasulja. Staviti da se peču sve dok ne dobiju zlatno rumenu boju, oko 20-25 minuta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading