REŠITE SE BOLA U STOPALIMA Ove vežbe će vam pomoći u tome
Foto: Shutterstock

Otkrivamo vam kompilaciju nekih vežbi i saveta koje mogu da ublaže upalu na tabanima i petama, kao i savete kako da sprečite da se to ponovi.

Istezanje prstiju

Sedite na stolicu,ispružite noge sa stopalima na podu.Rukom držite nožni palac i podignite ga u nazad.Ponovite 2 do 4 puta, nekoliko puta dnevno. Međutim, možete kombinovati više tehnika istezanja i odlučiti koja vam je najprijatnija.

Masirajte svod vašeg stopala

Ovo možete raditi stojeći ili sedeći.Oslonite nogu na malu loptu ili bocu sa smrznutom vodom (hladnoća može smanjiti upalu).Polako kotrljajte predmet od stopala desno do zadnjeg dela pete.Ponovite 10 puta na svakoj nozi jednom dnevno.

Istegnite tabane

Pre ustajanja iz kreveta, istegnite stopalo savijanjem gore-dole najmanje 10 puta pre nego što ustanete.Ovo je vrlo jednostavna vežba koju vrlo verovatno i praktikujete nekad, a pruža zadovoljstvo i osetićete momentalno olakšanje! 

Ne zatežite previše uglove čaršava na dušeku

Stavite tako čaršave ili navlake da budu labave dok spavate.Ako je posteljina previše kruta, vaša stopala će biti u "šiljatom" položaju.

Izbegavajte hodanje bosim stopalima po tvrdim površinama

Stavite papuče ili bilo kakvu obuću ispod kreveta.Ne hodajte bez njih, pogotovo ako su to prvi koraci kada ustanete ujutru.Dok se neravna površina i hodanje po prirodi bez obuće praktikuje i deluje umirujuće na vaše telo, hodanje po ravnoj površini nabija vaše stopalo. 

Nosite cipele sa niskim potpeticama i debelim đonom

Američka akademija ortopedskih hirurga kaže da su pravilna podrška i prileganje važni da bi se izbegao bol u peti i sprečile druge povrede vezane za vežbanje.Uverite se da cipela ima ortopedski uložak iznutra kako bi se obezbedilo dodatno amortizovanje.Ako nema, obavezno kupite ortopedski uložak i stavite u obuću koju svakodnevno nosite. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading