Po starinskom receptu: Napravite slatko od trešanja
Sastojci:
1 kg očišćenih trešanja
1,2 kg šećera
1 limun
1 štapić vanile
400 ml čaše vode
Priprema:
Trešnje dobro operite i očistite od lišća, peteljki i koštica.
U veću šerpu sipajte šećer, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup.
Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Nastavite s kuvanjem, pa dodajte štapić vanile i sok od limuna. Temperaturu ringle ne snižavajte.
Slatko je gotovo kad sirup dok ga sipate iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, tj. teškim kapima. Tada skinite penu i pokrijte vlažnom platnenom krpom.
Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve teglice i sipajte slatko u njih, pazeći da u svakoj lepo rasporedite i plodove i tečnu masu.
Na teglice stavite celofan, zategnite ih gumicama i ostavite na prohladno mesto, u špajz ili podrum.
Do sledećeg proleća ne treba da brinete, ovako spremljeno slatko ostaće nepromenjeno sve vreme.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
možda vas zanima
Slobodanka Ćorić
AKO IMATE OVAJ PROBLEM ZAOBIĐITE IH Pijace su ih pune, ali sve zanima da li trešnje goje
15:15
Komentari (0)