ŽENA, HRANA, HORMONI Nutricionista otkriva koja je tajna veza
Foto: Shutterstock

Ženski organizam je drugačiji od muškog, što između ostalog uključuje procenat masnog tkiva, njegov raspored, mesečni ciklus i životne fluktuacije hormona, kaže farmaceut i nutricionista Asja Sirbubalo i objašnjava kako ishranom i stilom života možemo da utičemo da hormoni sviraju najlepšu unutrašnju muziku.

Insulin i kortizol

- Postoje dva krvna hormona - insulin i kortizol i ako njih uspemo da držimo pod kontrolom velika je verovatnoća da će i drugi savršeno svirati svoju ulogu u orkestru.

Insulin je u direktnoj vezi sa glukozom (šećerom) u krvi, te bi zato stabilna glukoza, bez puno skokova (a posledično i padova) trebalo da bude prioritet - sugeriše nutricionista.

To se postiže na nekoliko načina:

1. Pravilnim kombinacijama ugljenih hidrata sa proteinima i mastima

2. Salatom bogatom vlaknima uz svaki obrok

3. Fizičkom aktivnošću nakon tanjira paste (barem kratka šetnja)
4. Voćem u izvornom obliku (bez ceđenja) u kombinaciji sa orašastim plodovima

- Kada je reč o kortizolu (hormonu stresa) antistres tehnike poput joge su idealne za žene.

Joga je jedna od preporučenih aktivnosti za žene koje ulaze u menopauzu, kako bi se održala postura, vežbala stabilnost i sprečili potencijalno fatalni padovi - dodaje nutricionista.

Voće, povrće i integralne žitarice

Totalna restrikcija ugljenih hidrata (keto dijeta) nije poželjna za žene, jer može da poveća kortizol, dovede do problema sa spavanjem i poremeti rad štitne žlezde.

Posebno je opasan "lazy keto", gde se gotovo isključivo unosi meso, a zaboravlja na vlakna iz povrća.

Posledica je crevna disbioza i potencijalni pad estrogena.

Puno bolji izbor je smanjeni unos ugljenih hidrata i pametne kombinacije.

- Estrogenska dominacija može da se stabilizuje ako se smanji unos životinjskih proteina, a poveća unos biljnih (mahunarke).

Ne zaboravite na vlakna, jer bez redovnog pražnjenja creva nema ni uravnoteženih hormona. Zato ishrana treba da bude bogata povrćem, integralnim  žitaricama i voćem, uz optimalan unos vode.

Odlazite na počinak između 22-23 sata i nemojte kasno da večerate, odnosno povremeno postite barem tokom noći u trajanju od 10-12 sati. Boravite u prirodi, jer priroda obnavlja i deluje kao najjači antistres program - poručuje Asja Sirbubalo.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading