STARINSKI RECEPT ZA OMILJENU SRPSKU PITU Veličanstvena gibanica gužvara, mekana kao duša
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

pakovanje kora za pitu ili gibanicu

4 jajeta
500 g sitnog sira
200 ml jogurta
100 ml vode
100 ml ulja
ravna kašičica soli
kašičica praška za pecivo
susam po želji 

Priprema:

Umitite jaja, pa im zatim prvo dodajte tečne sastojke - jogurt, ulje i vodu. Sjedinite tečnu smesu, pa u nju dodajte prašak za pecivo, so i sir. Promešajte fil za vašu pitu. Podmažite uljem nešto dublju tepsiju kružnog oblika, pa na njeno dno stavite dve kore, jednu pored druge, tako da zajedno prekrivaju dno i obod same tepsije. Kore nemojte kidati ili seći, one bi trebalo da štrče iz tepsije, budući da će vam služiti kao pokrivač za punjenje.

Pospite malo fila po korama na dnu, kako bi se kore koje ređate preko zalepile i kako ne bi bile isuviše suve. Zatim izmenično ređajte po 1 ili 2 nagužvane kore i preko njih fil. Broj kora će zavisiti od njihove debljine, ukoliko su vaše kore našto tanje, slobodno nagužvajte 2, jednu do druge.

Na kraju preklopite ovo punjenje donjim korama, koje ste ostavili da vire van tepsije i premažite ih ostatkom fila u koji ćete dodati kašiku ulja. Pre pečenja, gibanicu možete posuti susamom, pa je nakon toga stavite u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa, da se peče 30 do 40 minuta. Znaćete da je gotova kada poraste, zamiriše i porumeni. Služite je uz kiselo mleko.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading