OPADANJE KOSE SE MOŽE SPREČITI Naučnici tvrde da je hrana kriva za gubitak kose, evo šta (ne)jesti
Foto: Shutterstock

Gubitak kose je fiziološki fenomen prirodnog obrta koji se javlja tokom cele godine. Svesni smo da ga gubimo više (oko 20/30%) u jesen i proleće jer životni ciklus kose u ovim periodima ima tendenciju da se ubrza zbog klimatskih promena.

To je, dakle, fiziološki i prirodan pad usled „obnavljanja“, koji, međutim, ima tendenciju da se povećava sa starenjem: u stvari, sa starenjem, kapacitet folikula dlake da se obnavljaju se smanjuje, što dovodi do stanjivanja kose i na kraju gubitak.

Ishrana igra osnovnu ulogu u održavanju zdrave kose: genetski izazvana gojaznost ili neuravnotežena ishrana bogata hranom bogatom mastima ne samo da može izazvati prevremeni gubitak kose, već i razvoj bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i druge bolesti uobičajene kod gojaznih.

Ali ni danas nije sasvim jasno kako se organi tela, na primer kosa, posebno pogoršavaju i gube funkcionalnost usled hronične gojaznosti ili loše ishrane. Studija koju je sproveo Tokijski medicinski i stomatološki univerzitet (TMDU), a objavljena u naučnom časopisu Nature, pokušala je da rasvetli vezu između hronične gojaznosti i gubitka kose.

Istraživači su otkrili da je uzrok gubitka kose iscrpljivanje matičnih ćelija folikula dlake nakon upalnog procesa (pokrenutog stanjem gojaznosti ili prekomerne konzumacije masne hrane), i zaključili da samo ishrana sa malo masne hrane može sprečiti alopeciju i održavajte folikule kose zdravim.

Koja je funkcija matičnih ćelija u folikulu dlake

Folikuli dlake su mini-organi iz kojih potiče nova kosa. U osnovi rasta kose je ispravna funkcionalnost matičnih ćelija prisutnih u folikulu dlake (HFSC). Matične ćelije folikula dlake obično se regenerišu ciklično, kroz mehanizam ćelijske deobe, i obezbeđuju proces koji dovodi do kontinuiranog rasta kose.

Međutim, tokom godina i starenjem, ove ćelije više nisu u stanju da se efikasno regenerišu i smanjuju, uzrokujući stanjivanje i stanjivanje kose. Ali zašto se mehanizam deobe ćelija menja sa starenjem i zašto je prekomerna težina uzrok većeg rizika od alopecije (gubitak kose)?

Istraživači TMDU-a su svojom studijom pokušali da razumeju mehanizme koji leže u osnovi ovih pojava, a koji su do sada ostali praktično nepoznati.
 

Studija i rezultati

Polazeći od ovih pretpostavki, istraživači sa Odeljenja za biologiju matičnih ćelija Japanskog univerziteta želeli su da istraže vezu između gojaznosti i gubitka kose, vršeći eksperimente na miševima. „Dijeta sa visokim sadržajem masti ubrzava stanjivanje kose tako što iscrpljuje HFSC (matične ćelije folikula dlake) koje obnavljaju zrele ćelije koje rastu dlake“, objašnjava Hironobu Morinaga, vodeći autor istraživanja.

„Na osnovu ove pretpostavke, uporedili smo ekspresiju gena u HFSC kod miševa hranjenih hranom sa visokim sadržajem masti sa miševima koji su hranjeni standardnom ishranom. Istraživači su otkrili da su miševi hranjeni ishranom sa visokim sadržajem masti pokazali promenu u matičnim ćelijama folikula dlake u korneocitima ili sebocitima kože.

U suštini, ovi miševi brže opadaju dlake i pokazuju manje folikule dlake, kao i iscrpljivanje samih matičnih ćelija. Masna hrana izaziva upalu u folikulima kose Isti naučnici su takođe primetili da čak i ishrana bogata mastima samo četiri uzastopna dana izaziva povećanje oksidativnog stresa matičnih ćelija folikula dlake i epidermalne promene.

„Uočili smo – objašnjava Emi K. Nišimura, viši autor studije – da ekspresija gena u matičnim ćelijama folikula dlake miševa hranjenih hranom sa visokim sadržajem masti ukazuje na aktivaciju upalnih signala citokina (proteini uključeni u procese upale i imunološkog sistema). ) unutar folikula dlake.

Izgledi za budućnost

Ova studija pruža uzbudljive nove uvide u disfunkciju tkiva koja može biti izazvana ishranom sa visokim sadržajem masti ili genetski izazvanim stanjem gojaznosti, otvarajući put novim tretmanima za proređivanje kose, kao i razumevanje hroničnih bolesti povezanih sa gojaznošću.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mario Sarafciger

16.12.2022 19:30

Koliko ja znam ,jedina stvat koja potpuno zaustavlja opadanje kose je patos . kako ? Jednostavno ! Kosa opada ali samo do patosa ,onda patos zaustavi njeno dalje opadanje....