Pola Srba slavi, pola ide na slavu, šta treba OBAVEZNO da imate na trpezi za Svetog Nikolu i koji su običaji
Schutterstock
 

On se u hrišćanskoj tradiciji smatra jednim od najstarijih svetaca, a u zapadnom i istočnom hrišćanstvu veruje se da je on čudotvorac, zaštitnik siromašnih i putnika. Prema predanjima, Sveti Nikola je nakon smrti roditelja svoje nasledstvo podelio deci i siromašnima i posvetio se jednostavnom životu i veri.

Pravoslavni Deda Mraz

Prema legendi, ovaj svetac nije javno davao novac ljudima, već bi ga krišom stavljao u njihove džepove kako bi se iznenadili kad ga pronađu. Iz ove priče nastaje lik Deda Mraza koji je zamišljen da ispunjava dečje želje, da bude darežljiv i dobar, baš kako je u pričama opisivan i Sveti Nikola. Prema narodnom verovanju, Sveti Nikola uoči svog praznika stavlja deci poklone u cipele, a ista legenda važi i za Deda Mraza. Sveti Nikola je na ikonama najčešće prikazivan kao visok čovek sa sedom bradom koji nosi štap i deci iz džaka daje poklone - negde ima mitru na glavi (hrišćanska kapa starozavetnih sveštenika), dok je u zapadnom hrišćanstvu često predstavljan kao Božić Bata.

Priprema slave

Slava Sveti Nikola obeležava se posnom slavskom svećom, posnim slavskim kolačem i žitom, a trpeza je uvek bez mesa i mlečnih proizvoda jer pada tokom Božićnog posta. Na dan slave porodica se okuplja, u domu treba da vladaju mir i pozitivna energija, a svetac se slavi kako bi se dom zaštitio od negativne energije.

Običaji

Kroz tradiciju se razvilo nekoliko rituala i običaja za Svetog Nikolu, a jedan od najlepših jeste darivanje dece. Ovaj svetac smatra se zaštitnikom dece, a na njegov praznik mnogi pravoslavni hrišćani obraduju decu tako što im na prozoru ili pored kreveta ostave neki lep poklon koji će ih iznenaditi kada se probude. Na praznik Svetog Nikole sadi se božićna pšenica, koja raste do Božica i ukrašava prazničnu trpezu. Veruje se da ova pšenica donosi blagostanje i obilje u narednoj godini.

Kolači ptičice

Jedan od običaja za praznik Svetog Nikole je pravljenje kolača u obliku šarenih ptica koje porodica poklanja najmlađim članovima

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading