USKRŠNJA PLETENICA Mirisni klasik raskošnog izgleda za pravu svečanu trpezu

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Vazdušasta i mekana, dobićete brojne komplimente.

uskršnja pletenica
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1,5 kašika šećera
  • 1 dl mleka
  • 1,5 dl jogurta
  • 1 kašika pavlake
  • 0,5 dl ulja
  • 1 jaje

Za premazivanje

  • 3 kašike margarina za mazanje
  • 1 jaje
  • susam za posipanje

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Mlakom mleku dodajte kašičicu brašna i kvasac, da nadođe. U jednu posudu stavite so, šećer, ulje, pavlaku, deo brašna, i dodajte nadošli kvasac. Mesite varjačom pa dodajte umućeni jogurt i ostatak brašna. Ostavite pola sata da nadođe, pa testo razvucite u oblik pravougaonika i premažite margarinom. Isecite na tri jednake trake, pa svaku uvijte u rolat, i od njih ispletite pletenicu. U pleh obložen pek papirom prebacite pletenicu, pokrijte je, i ostavite tako 20 minuta. Premažite pletenicu umućenim jajetom, pa je pospite susamom. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

empanada

EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti

13:00

20 maj, 2024

Sezonski recepti

Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.

Komentari (0)

Loading