EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti
Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.
Potrebno je
- 3 kašike brašna
- prstohvat soli
- kockica putera
- 1 jaje
- sirće
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- prstohvat bibera
- veza svežeg korijandera
- 200 g mlevenog mesa
- 1 kašika tartar sosa
Priprema:
U jednoj posudi umutite brašno, puter, so, jaje, vodu i malo sirćeta. Zamesite testo. Iseckajte crni i beli luk, pa napravite fil. Posolite i pobiberite, i dodajte svež korijander. Sjedinite sve s mlevenim mesom. Rastanjite prethodno pripremljeno testo i modlom oblikujte krugove. Napunite ih filom i preklopite. Pržite empanade u dubokoj masnoći. Služite empanadu uz tartar sos. Prijatno!
POSNE BANANA KUGLICE Od samo 3 sastojka, a smažu se za tren oka, za pravo zadovoljstvo
Fenomenalni desert oboriće s nogu i one koji ne vole slatko.
ZUKINI PASTA Aromatično jelo sa tikvicama koje pomera granice dobrog ukusa
Sočan spoj testenine sa povrćem za prave gurmane.
POSNA KARAMEL TORTA BOLJA OD MRSNE Po receptu pevačice Zlate Petrović
Zlata Petrović, pevačica, osim talenta za pevanje, vrsna je domaćica, a njene đakonije niko ne odbija. Takav je i ovaj recept za posnu karamel-tortu, koja se topi u ustima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za svoje recepte dobija brojne pohvale, a ukusnim jelima najviše se raduju njeni sinovi Jovan i Miki.
GRČKA PITA SA TIKVICAMA Sočna i slasna za bilo koje doba dana, prste da poližete
Ovakvu pitu do sada niste jeli, najbolje odmah stavite duplu meru.
PILETINA SA 4 VRSTE SIRA Sočno jelo za sva vremena i prilike, ukusno i slasno
Fenomenalan obrok držaće vas dugo sitim.
Komentari (0)