KRAJ PANDEMIJE JE NA VIDIKU STUKA PREDVIĐA: Već u junu ćemo se vratiti normalnom životu
Foto: screenshot/BALKAN INFO - Zvaničn

"Ako se nastavi sa vakcinacijom, po mom proračunu, mi bismo u junu mogli da se vratimo u neki normalan život. Ali, ne da se potpuno opustimo. Nekih mera i preporuka ćemo morati da se pridržavamo, ali da pritom možemo da idemo svuda i na more", kaže virusolog Ana Gligić.

Ona podseća da se kolektivni imunitet zbraja i postiže kada se uračuna broj zaraženih i broj vakcinisanih.

"Kada pređemo 50 posto možemo da kažemo evo nas pri kraju. Neprestano treba vakcinisati i to u što kraćem roku, pošto ne znamo koliko imunitet traje, to ćemo tek saznati", objašnjava doktorka Gligić.

Ona napominje da ćemo se sa koronom boriti još neko vreme, dok ona ne bude obuzdana i u zemljama oko nas.

Epidemiolog Lela Ilić je nešto „zahtevnija“ od doktorke Gligić. Ona smatra da bi leto pred nama moglo da bude opuštenije uz bar 70 odsto zaštićenih vakcinacijom i prirodnim imunitetom.

Doktorka Ilić kao uslov za lagodniju epidemiološku situaciju u letu pred nama ističe i nošenje maski. "U tom slučaju, moći ćemo slobodnije da se krećemo, da razmišljamo i o nekom putovanju"

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da sve zavisi od toga da li ćemo imati dovoljno vakcina i da li će ljudi hteti da se vakcinišu.

"Ako se ispune ta dva uslova, mi bismo mogli da imamo relativno normalno leto", uliva nadu profesor Radovanović.

"Da bi se to ispunilo, morala bi da se sprovede jedna zdravstveno-prosvetiteljska akcija", kaže sagovornik i napominje da je neophodna sveobuhvatna vakcinacija, pre svega, zdravstvenih radnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading