IVANUŠA O EPIDMIJI: Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu!
Foto: Printscreen/RTS

Epidemiološka situcija u zemlji je još uvek stabilna, ali trocifreni broj novozaraženih od korona virusa opominje da bi u narednim nedeljama on mogao da bude i četvorocifren, ukoliko ne budemo poštovali mere.

U evropskom regionu epidemiološka situacija se pogoršava zbog bržeg širenja delta soja koji će do kraja avgusta biti dominantan u Evropi, rekao je za RTS direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, prošle nedelje registrovano je više od 3,4 miliona novoobolelih od koronavirusa i 56.000 preminulih, što je 12 odsto više nego prethodne nedelje.

- Delta soj jeste ozbiljan i pratimo ga više meseci. U evropskom regionu situacija se generalno pogoršova a uzrok je najčešće baš delta soj virusa. Očekuje se da do kraja avgusta u 90 odsto registrovanih slučajeva u Evropi bude upravo delta soj - rekao je Ivanuša.

Kada je reč o efikasnosti postojećih vakcina na delta soj Ivanuša kaže da je svojstvo virusa jedno a dejstvo vakcine drugo.

- Svaka osoba kada se zarazi stvara nove kopije virusa u svom organizmu. Tokom tog procesa može da dođe do greške koja stvara mutacije. Svaka pa i minimalna promena najčešće ide u korist virusa. Najveća prednost vakcina koje su na raspolaganju je da spreči teže oblike bolesti, da ljudi završe u bolnici pa i umru. Potrebne su obe doze i da prođe dve nedelje od druge doze da bi učinkovitost vakcine bila visoka da spreči teže oblike bolesti - kaže Ivanuša.

Delta soj se brže širi posebno među mladima ali to nije, kako kaže Ivanuša, zato što su podložniji delta soju već su u manjoj meri vakcinisani.

- Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu - naglasio je direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

Pre nedelju dana imali smo na dnevnom nivou 100 novih slučajeva, sada već preko 200. Ako se tako nastavi za dve nedelje ćemo imati preko hiljadu, tvrdi Ivanuša.

- Svake nedelje možemo očekivati ozbiljniju situaciju. Novi talas je na pragu a kakav će biti zavisi od našeg ponašanja, i naravno vakcinacije. Bolje je da se sada zaštitimo nego kada je intezitet virusa visok - istakao je Ivanuša.

"SZO nije zauzela stav o trećoj dozi"

Kada je reč o trećoj dozi vakcine predstavnik SZO kaže da ta organizacija još nije zauzela stav.

- SZO je vrlo konzervativan u iznošenju stavova dok se sve ne analizira. Znamo da oni koji su se vakcinisali početkom godine i dalje imaju visoku zaštitu. Zbog toga još ne promovišemo ideju treće doze imajući u vidu da je globalno još uvek veliki nedostatak vakcina.

Svega 15 odsto u svetu je vakcinisano. Mi u Srbiji često zaboravljamo da u svetu i dalje vlada veliki nedostatak vakcina - rekao je za RTS direktor Kancelarije SZO u Srbiji apelujući da građani iskoriste mogućnost koju imaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading