DR TARABAR OTKRIVA Gotovo dve trećine ljudi ima opasnu bakteriju, koja može izazvati kancer ako se ne leči
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Smatra se da dve trećine ljudske populacije ima probleme sa organima za varenjem, koji se događaju zbog heliko bakterije. Ona se nalazi svuda – u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo, na površinama koje dodirujemo, ali i u nama. 

Postoje mnogi simptomi koji prate postojanje i aktivnost heliko bakterije, a dešava se i odsustvo istih.

Nakon više godina ignorisanja infekcije, javljaju se komplikacije poput stvaranja čira ili raka abdomena. Zato, nakon dijagnoze treba što pre krenuti sa lečenjem.

Gastroenterolog i onkolog prof. dr Dino Tarabar je za RTS ispričao koji simptomi su karakteristični za ovu bakteriju.

"Simptomi heliko bakterije su simptomi takozvane gornje disperzije, a to je da vrlo brzo, već posle par zalogaja osetite zasićenost, mučninu, gađenje, nadimanje, bolove, podrigivanje, gorušicu, a može biti i bez svega toga. Ukoliko su bolovi jači, pa dođe i do pojave krvarenja, sveže krvi ili crne stolice, to je obično manifestacija ili čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu ili karcinoma".

Doktor objašnjava i kakvu štetu heliko bakterija može da napravi ukoliko se ne leči.

"Problem je kada pravi neku štetu. Pošto helikobakter živi u želucu i dvanaestopalačnom crevu, on tu hoće da ošteti sluznicu, to mogu biti banalna oštećenja tipa gastritisa, malo teži poremećaji ako dublje ošteti sluznicu – to je čir, a ako ta inflamacija traje jako dugo, nekontrolisano i nelečeno, može da pređe i u maligne bolesti".

Inače, heliko bakterija se prenosi oralnim putem, sa čoveka na čoveka ili unošenjem hrane prljavim rukama, a dr Tarabar kaže da ne možemo u potpunosti da se zaštitimo, već samo da "smanjimo rizik podizanjem higijene".

Gastroenterolog je podvukao da "svi koji imaju tegobe koje traju duže od mesec dana, sa mučninom posle jela, bolom, povraćanjem, kiselinom, treba da se testiraju".

Testiranje na heliko bakterijom radi se izdisajnim testom, testiranjem stolice ili krvi.

"Prva dva se koriste jer imaju visoku senzitivnost, vrlo se prosto izvode, dok test iz krvi nije toliko adekvatan, jeste možda da se otkrije akutna infekcija, ali za kasnije praćenje, što je nama bitno, nije dobar zato što dugo antitela ostaju u krvi i to su lažno pozitivna".

Lečenje je dosta efikasno, ali doktor upozorava i da ima onih koji neće biti izlečeni.

"Efikasnost lečenja je 70-80 odsto, što znači da sedam od deset će biti izlečeno, ali dvoje-troje neće i ako te ljude propustite, oni mogu biti potencijalni kandidati da dobiju ili limfom ili čir. Jer danas od čira, ako ljudi uzmu aspirin koji i ne smatraju lekom, brufen, voltaren, mogu da naprave tako ozbiljnu krvareću ulceraciju u dvanaestopalačnom crevu, koja može biti životno ugrožavajuća, pa više ljudi umire od toga nego od limfoma ili side. Apsolutno treba voditi računa jer to uopšte nije retko, a sve te ulceracije pravi heliko bakter".

Dr Tarabar kaže da je čir u 99 odsto slučajeva izazvan heliko bakterijom, a naveo je i pet situacija kada obavezno treba uraditi gastroskopiju, odnosno snimanje želuca pomoću sonde.

Gastroenterolog kaže da su najbolji lek za helikobakteriju antibiotici, a terapija obično traje 10-15 dana.

Komentarišući listu namirnica koje ne treba uzimati dok traje lečenje heliko bakterije, dr Tarabar je pojasni:

"Većina nabrojanih stvari stimulišu lučenje kiseline, i onda na tu oštećenu sluznicu direktno utiču i izazivaju tegobe. Jer ako pacijent ima oštećenu sluznicu, čir i vi mu sipate kiselinu na to, to je isto kao da sipate so na ranu. Pržena i masna hrana se duže zadržava u želucu, ona duže stoji tu, samim tim luči se više kiseline i ona opet izaziva tegobe. Ovo treba izbegavati dok traje terapija obavezno, ali mi ovo preporučujemo i inače jer ništa od ovoga u većim količinama nije zdravo. Tako da, mali, česti obroci, dobro sažvakani, voda, bez jakih stimulansa. Kafa, cigarete, alkohol, preterano jelo, pa ležanje, to su sve loše navike koje podstiču gastritis, čir, karcinom".

Osim malih i redovnih obroka, gastroenterolog savetuje i da pijete oko dva decilitra vode po satu, ali ne na eks, već po gutljaj – "onda nećete dolaziti kod gastroenterologa", našalio se.

Dr Tarabar rešio je dilemu i da li se preporučuju periodi gladovanja, odnosno kako to utiče na creva i želudac.

"Preporučuje se, da bi se pokrenuo jedan proces čišćenja organizma koji se zove autofagija, to je kao reciklaža, to se uključuje posle 12-14 sati gladovanja. Vi vidite da u svim verama postoje periodi gladovanja, takozvani post, ja preporučujem svojim pacijentima da završe obrok u 19h, koji mora biti najlakši obrok. Uveče se ne jedu ugljeni hidrati, masti, uveče se jedu belančevine – riba, salata, tunjevina, kompot od suvih šljiva, ali nema hleba, paste, pice, nema teških obroka koji maltretiraju vaša creva celu noć. I onda pustite od sedam uveče do devet ujutru da gladujete i tada će organizam da pokrene autofagiju, da očisti ono što ne valja, i od devet krećemo ponovo".

Doktor kaže da je preporučljivo jesti i crveno meso jer je najveći izvor gvožđa, ali svakako treba biti umeren.

"Nekih 200 grama, najbolje bareno, ne valja prženo, masno. Znači, ako jedete barenu teletinu i junetinu, apsolutno ne može da vam šteti u granici 200-250 grama, sve suvišno škodi. Ako se uzme dva puta nedeljno po 200-250, drugim danima piletina i riba, to je to, ne treba preterivati, sve suvišno škodi".

Kada je reč o čajevima i prirodnim lekovima za heliko bakteriju, doktor kaže da mogu biti od pomoći.

"U prirodi postoje lekovi za sve, postoje čajevi kao čaj od sleza, lana, koji smanjuju lučenje kiseline, oblažu sluznicu i mehanički štite sluznicu. To su čajevi i prirodne stvari koje su pogodne".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading