Sačuvajte zdravlje štitne žlezde: Brazilski orah čini čuda za naš organizam
Foto: Shutterstock

Ovo je posebno slučaj kada je u pitanju zdravlje štitaste žlezde - dok određene grupe namirnica mogu imati inflamatorno dejstvo za neke, drugi neće nužno morati da ih izbegavaju. Međutim, postoje određene namirnice koje imaju tendenciju da budu korisne za većinu ljudi - jedna od njih je moćni brazilski orah.

Ipak, ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste da ne preterate sa ovom namirnicom. Umesto toga, dr Henderson kaže da su samo „dva do tri brazilska oraha dnevno” više nego dovoljni za zdravlje štitaste žlezde. Ona je objasnila zašto je u ovom slučaju “manje zapravo više”.

Zašto bi trebalo da jedete dva do tri brazilska oraha dnevno?

Prema mišljenju dr Henderson: „Selen je vitamin koji je dobar za perifernu konverziju hormona štitaste žlezde, pa pomaže i osovini štitaste žlezde... Takođe je antioksidant, pa pomaže kod oksidativnog stresa na nivou štitne žlezde."

To znači da se može boriti protiv slobodnih radikala i smanjiti upalu, što se pokazalo korisnim za mnoge ljude koji se bore sa disfunkcijom štitaste žlezde. Ispostavilo se da su brazilski orasi najveći poznati izvor selena u hrani.

Zvuči odlično! Pa zašto onda dr Henderson pominje ograničenje od dva do tri oraha? Pa, brazilski orasi su toliko bogati selenom da je zapravo prilično lako preterati. Američko Ministarstvo zdravlja preporučuje 55 mikrograma selena dnevno za odrasle, a samo jedan brazilski orah može imati između 68 i 91 mikrograma - tako da samo jedan orah već premašuje preporuku.

Osim toga, preterivanje sa selenom može dovesti do nekih nepovoljnih simptoma (kao što su osip, vrtoglavica i mučnina). Dakle, ako već konzumirate selen kroz svoju ishranu— putem tunjevine, sardina ili semenki suncokreta—možda bi trebalo da pazite na količinu brazilskih oraha koje ćete pojesti u toku dana. Prema istraživanju, konzumiranje samo dva brazilska oraha dnevno može vam pomoći da dobijete adekvatan nivo hranljivih materija. Ponavljamo: ponekad je manje zaista više.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading