Vodite računa o svom mentalnom zdravlju: Tri zdravstvena problema mogu biti uzrokovana stresom
Foto: Freepik

Osim što nepovoljno utiče na mentalno zdravlje, stres može izazvati i negativne promene kada je reč o fizičkom stanju organizma. Evo koja 3 zsravstvena problema mogu biti uzrokovana stresom:

Nedostaci vitamina i minerala 

Zdrava i izbalansirana ishrana neophodna je kako bi vaše telo imalo dovoljno hranljivih materija. Ipak, stres iscrpljuje mnoge minerale i vitamine neophodne za funkcionisanje tela, smanjujući vašu sposobnost da svarite hranljive materije koje unosite. Bez pravilnog varenja i apsorpcije, ne možete pretvoriti hranu u energiju koja vam je potrebna da nastavite.

Na primer, magnezijum, mineral neophodan za regulaciju nervnog sistema, zdravlje mišića, krvni pritisak, san i sintezu proteina, jedan je od minerala koji su najviše iscrpljeni stresom. Isto tako, vitamin B koji pomaže u stvaranju enzima neophodnih za varenje i u formiranju novih crvenih krvnih zrnaca i za mnoge druge funkcije u telu, može biti narušen preteranim stresom.

Kod mnogih ljudi se pod stresom povećava apetit, usporava metabolizam, imamo povećanu želju za slatkišima i nezdravom hranom... Zato je prilikom stresnih situacija obratiti pažnju kakvu hranu konzumiramo, šta je ono što unosimo u naš organizam i paziti na količinu.

Adrenalni umor 

Ukoliko ste stalno pospani i iscrpljeni, teško ustajete iz kreveta, umorni ste čak i kada spavate dovoljno, zbog toga ste razdražljivi i nervozni. Stres može nepovoljno uticati na kvalitet sna, uzrokovati nesanicu, ali i učiniti da se osećate umorno i nakon prespavanih noći. Konstantan osećaj umora povezan je i sa nadbubrežnom žlezdom koja pomaže da se izborimo sa stresnim situacijama, ali ako smo stalno nervozni, počinje da luči hormone poput kortizola (hormona stresa) i adrenalina. Organizujte svoj raspored, pronađite način da se posvetite sebi i svpojim potrebama i ne zaboravite da se odmorite i opustite. Uvek imajte vremena za sebe!

Bolesti jetre, žučne kese i stomaka

U dodiru sa stresom, besom, frustracijama, neodlučnostima, ogorčenosti i nemogućnosti da preuzmete više odgovornosti, vaši organi mogu biti ugroženi. Oboljenje koje se često javlja kao posledica stresa jesu gastritis i čir na želucu. Stalna izloženost stresu donosi probavne probleme, a zatim i loše utiče na organizam u cleosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading