Zdravlje trudnica: simptomi trudnoće u kombinaciji sa drugim zdravstvenim problemima
Foto: Pexels

Radost oko novih uloga koje u porodicu unosi rođenje bebe zahtevaja prilagođavanje svih ali budi i neke brige. Pogotovo u onim situacijama kada je zdravlje majke makar i blago narušeno pre samog začeća.

Nije slučajno da se često u praksi korisiti naziv ,,drugo stanje“. Promene kod žene se dešavaju odmah na hormonalnom nivou, a kasnije i na fizičkom. Neke se očekuju veoma rano, dok neke dolaze kasnije.

Najuobičajeniji rani znaci ,,drugog stanja“

Jedna od prvih i najčešćih dilema kada je ova tema u pitanju jeste kada se javljaju prvi simptomi trudnoće i na šta se oni odnose. Mnogi mučninu, povraćanje i pojačanu osetljivost na mirise povezuju sa tim, ali da li postoje neki simptomi trudnoće koji se javljaju pre toga?

Treba napomenuti da se organizam svake buduće mame razlikuje i da se će se simptomi trudnoće zbog toga razlikovati od jedne do druge. Prvi realan znak koji ukazuje da treba uraditi test jeste izostanak početka ciklusa i grčevi u donjem delu stomaka. Nekima se javljaju bolovi u karlici. U uskoj vezi sa mučninom su vrtoglavica i preosetljivost na mirise.

Ovoj listi treba dodati i česte promene raspoloženja, učestalije mokrenje, a neki su veoma slični onim koji su karakteristični za početak prehlade.

Treba naglasiti da kod anemičnih žena vrtoglavica koja može ukazivati da je došlo do začeća u uskoj je vezi sa niskim nivoom gvožđa te je potrebno obaviti lekarski pregled.

Zato treba voditi računa i razlikovati neki rani simptom trudnoće sa nekim od simptoma horničnih bolesti.

Za one žene koje imaju kardiovaskularne tegobe obavezan je pregled srca

Odalazak kod lekara interniste je od ključne važnosti i prvi korak koji treba da napravite bilo da osećate teškoće ili ne po saznanju da ste u drugom stanju. Oni procenjuju opšte stanje i utvrdiće da li je potrebno da obavite dodatne specijalističke preglede srca i izvršiće procenu da je potrebno samo praćenje ili je potrebno uvesti i neku terapiju.

Pregled srca je važan i kod onih koji imaju povišen krvni pritisak ili urođene srčane mane, a danas pregled srca možete obaviti i u državnoj i u privatnoj zdravstvenoj praksi.

Nekada se savetuje i preventivni pregled srca, čak i kada ne osećate nikakve tegobe kako bi internista mogao da vam da preporuke za svakodnevno funkcionisanje.

Zdravlje zuba i nošenje proteze za zube

Mnogi stručnjaci savetuju da se još u periodu planiranja začeća treba usmeriti posebna pažnja za zdravlje usne duplje, posebno zuba. Veza između ,,drugog stanja“ i zdravlja usne duplje i zuba je zaista uzročno-posledičnog karaktera. Osim što će imati uticaj na majku, određena stanju se i te kako odražavaju i na bebu.

Konkretno, što se tiče nošenja proteza za zube u trudnoći ne predstavlja kontraindikaciju, čak ni tokom kasnijeg dojenja. Stručnjaci savetuju da uz adekvatnu oralnu higijenu nema mestu za brige čak ni u tim situacijama. Pravilnim ali i redovnim održavanjem oralne higijene (koja podrazumeva osnovna ali i druga dodatna sredstava po savetu stomatologa) sprečava se nastanak bilo kakvih eventulanih teškoća.

Nekada se iz opravdanih medicinskih razloga može preporučiti od strane stomatologa i skidanje proteza za zube do porođaja, što nije tako čest slučaj u praksi.

Za kraj treba napomenuti da uz pravilan odnos prema svom zdravlju i preduzimanja svih mera predostrožnosti rizici koje nose hronične bolesti mogu se svesti na minimum i kontrolisati tako da nimalo ne ometaju niti začeće niti kasniji tok trudnoću, zdravlje ploda i porođaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading