PROVERITE NA VREME Nedostatak ovog vitamina dovodi do bolesti srca, evo gde da ima najviše
Foto: Shutterstock

Vitamin B12 je važan za održavanje nivoa energije i izdržljivosti. Da biste obezbedili dovoljnu količinu (2,4 mikrograma dnevno), dodajte u ishranu životinjske proizvode kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi.

Nedavna studija objavljena u časopisu Nutrients otkriva vezu između nivoa vitamina B12 i lipidnog profila (vrste masti koje se nalaze u krvi). Naučnici su pregledali 341 zdravu ženu između 19 i 30 godina i prikupili podatke o njihovoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i nivou vitamina.

Otkrili su da su niski nivoi vitamina B12 povezani sa višim nivoima ukupnog holesterola, LDL (lošeg) holesterola i triglicerida, čak i nakon prilagođavanja efektima koje indeks telesne mase, masnoće na stomaku i ukupni procenat telesne masti imaju na telo.

Razlog za to je važan, rekla je Liz Veinandi, RD, registrovana dijetetičarka u Veksner medicinskom centru Univerziteta Ohajo, koja nije bila uključena u studiju.

Ona je rekla da za muškarce i žene, niži nivoi B12 mogu biti povezani sa višim nivoima u krvi aminokiseline zvane homocistein, koja se smatra markerom za ranu srčanu bolest jer može oštetiti arterije i vene - uključujući i one oko srca. (Istraživanje objavljeno prošle godine pokazuje da ljudi stariji od 60 godina koji vežbaju umereno ili energično 20 minuta dnevno imaju znatno manje šanse da razviju kardiovaskularne bolesti).

Za bicikliste i ljude koji se bave drugim sportovima izdržljivosti, posebno je važno da unose dovoljno vitamina jer oni mogu uticati na nivo energije i izdržljivost.

Preporučena dnevna doza (RDA) vitamina B12 za većinu zdravih odraslih osoba je 2,4 mikrograma (mcg) dnevno, ali trudnicama je potrebno malo više, 2,6 mcg.

„Većina ljudi lako dobije tu količinu jedući životinjske proizvode kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi“, rekao je Veinandi. Ona je dodala da ljudi koji možda ne dobijaju dovoljno B12 su vegani, vegetarijanci, ljudi sa gastrointestinalnim (gastrointestinalnim) bolestima (pošto mogu imati problema sa malapsorpcijom) i ljudi koji uzimaju određene lekove (uključujući metformin za visok šećer u krvi i lekove za suzbijanje kiseline za refluksna bolest).

Čak i ako imate problema sa visokim holesterolom i trigliceridima, Veinandi ne preporučuje samostalno uzimanje B12 putem dijetetskih suplemenata dok se nedostatak zaista ne utvrdi. Rekla je da je dobar način za dobijanje B12 nutritivni kvasac.

„Ako osoba ima srčano oboljenje ili je zabrinuta za prevenciju, trebalo bi da preispita ukupan unos hrane, uključujući ne samo B12, već i koliko zdravih i nezdravih masti konzumira“, rekla je ona i dodala: "Znamo da ljudi koji jedu više voća i povrća, oni takođe imaju manji rizik od srčanih oboljenja, pa bi takva hrana trebalo da zauzima veći deo jelovnika."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading