POBOLJŠAVA PROBAVU, A NISU HRANA I LEKOVI Doktor otkriva kako da vaša creva rade kao sat
Foto: Shutterstock

Znamo da nam od snage našeg imunološkog sistema zavisi da li ćemo biti zdravi ili bolesni, da li ćemo oboleti od različitih virusnih i bakterijskih infekcija ili nekih težih oboljenja.

Zato je za opšte zdravlje najvažnije da nam gastrointestinalni trakt nesmetano radi i da uspostavimo dobro varenje.

Prva asocijacija na sistem organa za varenje jeste hrana koju konzumiramo, ali ne smemo zaboraviti da i mnoge druge naše životne navike, osim obroka, utiču na varenje i zdravlje creva.

Prema rečima doktorke nauka i stručnjaka za zdrava creva, dr Megan Rosi, važno je da obratimo pažnju na određene navike koje su povezane za zdravom probavom.

Evo koje 3 stvari poboljšavaju probavu i neophodne su za zdravlje creva:

1. San - Osim što utiče na naš nivo energije, pa čak i na raspoloženje, kvalitet sna je posebno povezan sa zdravljem creva. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna uzrokuje stres, što može dovesti do neravnoteže dobrih i loših bakterija. Sa druge strane, dovoljno spavanja (oko sedam do devet sati za odrasle).

že vam pomoći da upravljate fizičkim efektima stresa i uspostavite zdravu ravnotežu u crevima.

2. Manje stresa čini creva srećnim - Svaki stres može uticati na mikrobiome creva. Stres može negativno da utiče na relaciju mozak-creva, pokazuju istraživanja. Stres može da izazove grč jednjaka. Takođe, može da izazove loše varenje, pojača štetne bakterija nad dobrim i izazove neprijatne simptome. Smanjenje stresa povoljno će uticati na creva, a kada ste pod stresom možete konzumirati namirnice koje u sebi sadrže probiotike, odnosno fermentisanu hranu (kiseli kupus, kefir, kimči).

3. Naši crevni mikrobiomi vole kretanje - Na kraju, ali ne i najmanje važno, dovoljno kretanja je izuzetno korisno za vaša creva. Ne samo da će vam pomoći da bolje spavate i da se osećate manje pod stresom, kretanje će biti sjajno i za probavu. Brojne studije ukazuju na to da vežbanje povećava broj korisnih mikrobnih vrsta, obogaćuje raznolikost mikroflore i poboljšava razvoj komenzalnih bakterija. Doktorka ističe da vežbanje 2,5 do 5 sati nedeljno može biti sjajno za funkcionisanje sistema organa za varenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading