NAPRAVITE SIRUP OD KIVIJA Može da spreči pojavu tromba, zgrušavanje krvi, ali i rizik od moždanog udara
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sok od kivija je nešto što bi trebalo da uvrstimo u svakodnevnu upotrebu jer blagotvorno deluje na organizam i prepun je raznih zdravih sastojaka.

Odličan je za one koji imaju problema sa peskom u bubrezima i žuči. Sok od kivija će vam obezbediti veliku količinu kalijuma i vlakana, koji mogu da vas zaštite i od srčanih oboljenja.

Treba biti oprezan sa dnevnom količinom soka od kivija. Ne treba piti više od 1-2 šolje soka koji ste razblažili vodom, jer može doći do alergije na kivi.


RECEPT ZA SIRUP OD KIVIJA:

Za pripremu sirupa od kivija potrebno vam je:

  • 1,5 kilograma svežeg i oljuštenog kivija
  • pola kilograma šećera
  • 1,5 litara vode

Priprema: Ogulite i iseckajte kivi, stavite u blender i iseckajte. Ako nemate blender pri ruci, možete koristiti i mlin za paradajz. Zatim iseckani kivi propasirajte kroz gustu cediljku da pusti što više soka. Zatim prokuvajte vodu, kada voda proključa sačekajte da se ohladi.

U proceđeni sok od kivija dodajte prokuhanu vodu koja se ohladila i pola kg šećera. Mešajte oko 20 minuta dok se šećer potpuno ne rastvori. Staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija sterilišite i stavite u frižider. Pre upotrebe soka, razblažite ga vodom.

Sok ili sirup od kivija sadrži: vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcijum, kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe, hlorofil, lutein, ugljene hidrate, flavonoide, pa se stoga preporučuje da se koristi se u ishrani beba, a kivi se posebno preporučuje tokom trudnoće.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading