NE PRETERUJTE SA VODOM Stručnjaci razbili zabludu o 8 čaša vode, može opteretiti srce i izazvati trovanje
Foto: Youtube/Printscreen

Voda je važna za ljudsko telo, jer čini oko dve trećine naše telesne težine, prenosi hranljive i otpadne materije u našem telu, reguliše temperaturu i učestvuje u većini hemijskih reakcija u našem telu.

Ali koliki bi trebao biti dnevni unos vode?

Pravilo koje postoji godinama je da je preporučena doza od osam čaša vode dnevno neophodna za normalno funkcionisanje organizma i da ako u jednom trenutku osetimo žeđ, smatra se da smo na korak od dehidracije. Ali to nije prava istina.

Stručnjaci navode da nam ne treba više tečnosti od količine koju nam telo signalizira kada smo žedni.

"Kontrola hidratacije je jedna od najsofisticiranijih stvari koje smo razvili u evoluciji od kada su naši preci ispuzali iz mora na kopno. Imamo ogroman broj sofisticiranih tehnika koje koristimo za održavanje odgovarajuće hidratacije", rekao je Irvin Rozenburg, naučnik u Univerzitetskoj laboratoriji za neuronauku i starenjeTufts" u Masačusetsu, SAD.

TROVANJE VODOM

Pijenje odgovarajuće količine vode može pomoći u regulaciji telesne temperature, ispiranju toksina, sprečavanju zatvora i obavljanju svih glavnih telesnih funkcija. S druge strane, prekomerno konzumiranje vode, takođe poznato kao prekomerna hidracija, može biti jednako zabrinjavajuća.

Trovanje vodom događa se kada se količina soli i drugih elektrolita u telu preterano razredi. U najgorem slučaju, nivoi natrijuma mogu postati opasno niski.

Ako ste zdravi, vaš mozak će otkriti kada vašem telu nedostaje tečnosti. Takođe oslobađa hormon koji signalizira bubrezima da čuvaju vodu tako što koncentrišu urin.

Takođe navode da druga pića pomažu u hidrataciji, uključujući čaj i kafu. Iako kofein ima blagi diuretički efekat, istraživanja pokazuju da čaj i kafa pomažu u ovom procesu.

Može previše opteretiti srce

Konzumacija previše vode može značiti povećanje volumena krvi u telu. Ovaj povećani volumen krvi može uzrokovati nepotreban pritisak na krvne sudove i srce, što dovodi do određenih problema sa srcem.

Pored toga, istakli su da postoji malo dokaza koji ukazuju na to da pijenje više vode utiče na gubitak težine i na bilo koju drugu korist koja se obično pripisuje vodi. Što na kraju znači da bi trebalo da pijete tečnost srazmerno vašoj trenutnoj žeđi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading