SMRT IH NIJE RASTAVILA U braku su bili 64 godine, a umrli su s tri sata razlike, gotovo držeći se za ruke
Foto: Pixabay

"Kada je otac umro u 23 sata, majka je plakala i rekla da je najbolje da sada umre. I otišla je u svoju sobu i umrla." Kad su se videli – ne znam, kad su se zaljubili – ko će tada znati kada je ukradeno, podatak iz bračne knjige kaže da su se venčali 1952. godine, a znam i kada su umrli. Stipe Papak (88) u 23 sata, a njegova Ana (90) u dva ujutru. U razmaku od tri sata - gotovo držeći se za ruke - Ana i Stipe su otišli ​​na onaj svet.


Ne znam ni da li su tih 50-ih, rekli jedno drugom na bračnim zavetima „dok nas smrt ne rastavi“, ali je tako ispalo. I to ne samo jednu smrt, već sigurno - dve smrti, skoro odjednom!

- Uvek su govorili da će umreti zajedno - priča njihov sin Vinko Papak.

- Ćaću smo sinoć dovezli sa Hitne pomoći, imao je upalu pluća. Pre dve godine je zbog glaukoma izgubio vid. Ceo život je bio u pokretu i dok potpuno nije oslepeo, čuvao je ovce, a kada je potpuno oslepeo, imao je tu jaku naviku da stalno izlazi ispred kuće i šeta, hoda, šeta. .. – kaže Vinko.

Sve je vuklo Stipu napolje, na selo. Govorio je da je hodao zbog cirkulacije, a u stvari je šetao penzionisanog lučkog radnika, pastira, čoveka sa sela sa nezavidnim poslom u gradu, čoveka koji je ceo život proveo tu – napolju. I samo bi ga velika hladnoća, pomalo i malo po malo, vezala za kuću. Pomalo, jer bi šetao napolju (zbog cirkulacije...), a i u ove ljute hladne dane, zbog čega je dobio upalu pluća.

Prehladio se, izgubio apetit, razbolio se, završio na hitnoj, od hitne do kuće, da umre na ognjištu – kad više ne može napolje...

- Kada je otac umro u 23 sata, majka je plakala i rekla da je najbolje da sada umre. I ušla je u sobu i umrla. Upravo tako? Skoro da! Njena ćerka je bila u sobi sa njom, videla je da se ne oseća dobro, otišla u kuhinju po „šumeće“, vratila se u sobu i... -... odjednom u noći sestra zove Vinko, Vinko! Bilo je tri sata ujutru kada je umrla i majka.

Kako su živeli kada su tako skladno umrli.

- U slozi, kao golubica i golubica, neverovatno povezani, on lučki radnik, ona domaćica. Možda su bili razdvojeni najviše 15 dana u celom životu, u te 64 godine braka zajedno (plus ovih deset dana, plus ono što je prethodilo braku... dodajem).

Čudo koliko su bili povezani i sa koliko su međusobnog razumevanja živeli! I ostavili su za sobom čitavo bogatstvo, nas troje dece Josipa, Živka i mene, šestoro unučadi: Branka, Antoniju, Anamariju, Ivu, Nikolinu i Klaru, praunuke Roka, Stipu i Mirtu, braću, sestre, ćerke- zakon, zetovi... .zaista smo velika porodica, piše sibenski.slobodnadalmacija.hr.

Stipe je u širem okruženju bio poznat i kao vidar, od malih nogu je učio da podešava povređene kosti i zglobove, mnogima je pomogao da stanu na noge. Radio je koliko je imao snage, do svoje 75. godine.

Ana i Stipe su do poslednjeg trenutka bili okruženi pažnjom dece i unuka. Ne bi prošlo ni nekoliko dana da neko ne svrati u njihovo mesto u Mravnici, iako su bili u snazi i živeli samostalno.

I to veče kada je ćaća bio bolestan, i kada ga je Vinko doveo sa Hitnom pomoći, majka Ana im je skuvala večeru i prala sudove. A onda, kada se desilo da joj je Stipe umro, odlučila je da ode sa njim, jer šta bi drugo na svetu bez svog goluba Stipe.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading