mama, beba, plač, dete
shutterstock
mama, beba, plač, dete

shutterstock

mama, beba, plač, dete, Foto: shutterstock

Bebe plaču.

I to je potpuno normalno.

Neke bebe, međutim, neprestano plaču noću.

I to koliko ih grlo nosi.

Evolucijski biolog Dejvid Hejg, sa američkog Univerziteta Harvard nedavno je izneo hipotezu koja će mladim roditeljima pomoći da shvate zbog čega njihovo čedo usred noći gorko plače, a pritom nije gladno. Naučnik tvrdi da, iscrpljujući majku, beba nesvesno želi da spreči majčinu ovulaciju i potencijalno začeće brata ili sestre.

Pritom, noćnim hranjenjem, odnosno dojenjem bebe, produžuju fazu majčinog neplodnog perioda koji usledi nakon porođaja, piše profesor Hejg u listu Evolution, Medicine and Public Health.

Noćna buđenja su češća tokom druge polovine prve godine bebinog života i tokom perioda njegovog dojenja. Iako zvuči pomalo neuverljivo, za ovakav zaključak postoji logična pretpostavka, tvrdi Hejg, dodajući da je takvo ponašanje deteta evolucijski uslovljeno.

Naime, u periodima koja su nekada bila česta i tokom kojih su vladali glad ili zarazne bolesti, izgledi beba da prežive su bili veći ukoliko su razmaci između rođenja dece bili veći. Na majčinu iscrpljenost može da se gleda kao na sastavni deo detetove “strategije” da produži vreme do sledećeg porođaja.