krema
Shutterstock
krema

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kreme za lice biramo prema tipu i stanju kože – dok je za masnu kožu važno da preparat ne zapušava pore kako ne bi doprineo stvaranju novih mitesera i akni, za suvu je važno da joj preparat spreči gubljenje vode i ojača zaštitni film, pa je korisno da sadrži uljne komponente u većoj meri.

Kreme za telo biramo sasvim drugačije: većini nas je, bez obzira na stanje kože lica, koža na telu sklona isušivanju, pa kreme biramo po sezoni i teksturi: masnije i kompaktnije za zimu i izrazito suvu kožu, lake losione za normalnu kožu i leto. Ipak, neki delovi lica ili tela zahtevaju posebne kreme. Evo zašto.

Za oči mora posebna krema

Ako koristite kvalitetnu hidratantnu kremu za lice, a koža vam je mlada i po tipu normalna, ona neće škoditi očnoj zoni. U svakom drugom slučaju morate uzeti posebnu kremu. Zašto? Ukoliko vam je lice masno, sastojci te kreme svakako će veoma loše delovati na kožu oka, isušiće je i iritirati. Ako je vaše lice veoma suvo, masna krema na području oka može doprineti nadutosti. Takođe, postoje sastojci koji se dodaju kremama za očnu zonu za posebne namene: otklanjanje nadutosti i tamnih podočnjaka, na primer. Kada su bore u pitanju, koža lica može da podnese malo jaču koncentraciju aktivnih sastojaka nego koža oko oka.

Dekolte i vrat mažite kremom za lice

Ovo su zone tela najizloženije suncu, baš kao i lice, pa je preporuka da se za njih koristi ista krema kao i za lice. To naročito važi u godinama posle tridesete, kada u vašoj kremi treba da budu i sastojci koji sprečavaju bore. Takođe je važno da, baš kao i na licu, ta krema ima zaštitni faktor. Međutim, ako vam je lice masno i sklono aknama, ali nije takvo i na dekolteu, možete za dekolte i vrat koristiti i kremu za telo. Ako imate akne po dekolteu i leđima, logično je da ćete za ove zone koristiti isti preparat kao i za lice.

Krema za lice preskupa za telo

Kožu lica, kako smo u uvodu rekli, negujemo prema tipu, ali i zavisno od godina: što smo stariji, to su nam potrebnije kreme bogatije antiejdž sastojcima, koje su i skuplje. Koža tela nema takvu tipologiju, pa bi kreme za lice, najčešće, bile nedovoljno masne. Ako imate normalnu ili suvu kožu, vašem telu prijala bi krema za lice, ali to bi vas papreno koštalo.

Krema za stopala ljušti ruke. Stop!

Izrazito zadebljana koža stopala zahteva preparat koji će je intenzivno omekšavati i doprinositi njenoj stalnoj eksfolijaciji. Voćne kiseline u jačoj koncen - traciji uz omekšavajuće sastojke idealna su kom - binacija. Ovu kremu možete naneti i na druge gru - be delove kože, recimo na laktove i kolena. Ovakva krema je prejaka po sastojcima za kožu ruku, ko - joj ne treba eksfolijacija, pa nemojte koristiti kre - mu za stopala na rukama. O licu da ne govorimo! Međutim, kremu za ruke možete bez problema ma - zati na noge, mada ona neće imati podjednako do - bar efekat kao namenska krema.

krema, melem

shutterstock

Foto: shutterstock

Usnama nije dovoljna krema

Sigurno ste primetili da krema za lice brzo omekša usne. Usne nemaju lojne i znojne žlezde, pa su sklonije sušenju od kože lica. Stalno vlaženje takođe će doprineti njihovom sušenju. Zato se za zaštitu usana koriste masti, s visokom koncentracijom voskova i ulja, koje će stvoriti zaštitni film preko usana. Nanesite grožđanu mast slobodno kad god osetite potrebu.

Mleko za telo nedovoljno za ruke

Krema za telo neće škoditi rukama, ali neće biti dovoljna da ih zaštiti. Koža ruku najbrže stari i potrebna joj je krema koja sadrži više masnih supstanci nego što ih ima krema za telo. Takođe je važno da su to voskovi ili ulja koja stvaraju zaštitni film i čuvaju kožu od isušivanja. Naravno, vaša antiejdž krema za lice, nanesena kao maska na ruke, upakovana u najlon i ostavljena preko noći učiniće čudo, samo ako sebi možete da priuštite taj mali luksuz.

Bebi kreme nisu za žene!

Kreme za bebe sadrže mnogo masnoće: lanolina, biljnih voskova ili ulja, koja bebinu kožu treba da zaštiti od ojeda, naročito na zoni pelena. Naneti takvu kremu na lice znači stvoriti na njemu masku koja će zatvoriti pore i ugroziti normalni proces hidratacije zdrave kože.