...
Shutterstock
...

Shutterstock

..., Foto: Shutterstock

S velikom radošću svi, a posebno deca, iščekuju Veliki petak, kada će zajedno farbati i ukrašavati uskršnja jaja. Srpske domaćice pred Uskrs kupuju razne boje za jaja, sličice, beru travke, pripremaju lukovinu i druge ukrase da bi njihova jaja što lepše izgledala. Kako su se jaja nekada ukrašavala u srpskim kućama i o tradicionalnim običajima na Uskrs, razgovarali smo s Vesnom Marjanović, etnologom Etnografskog muzeja u penziji.

...

Lična arhiva

Foto: Lična arhiva

Šta simbolišu uskršnja jaja?
- U srpskoj narodnoj religiji jaje je tretirano kao izvor života i simbol ljubavi. Zato se ljudi uzajamno daruju jajima. Veruje se da pucanje ljuske na jajetu prilikom tucanja jajima simbolizuje Hristovo uskrsnuće, ali i buđenje prirode i rađanje novog života. Kao znak poštovanja u tradicionalnoj narodnoj kulturi bio je običaj da mladi bračni parovi nose kumu i svešteniku na dar ukrašena jaja i posebno umešene kolače.

Čime su se sve nekada farbala jaja?
- Najrasprostranjenije je crveno jaje mada se jaja boje i drugim bojama. Nekada se crvena boja dobijala od korena biljke broć, a potom je potisnuta uvozom varzila iz Brazila. Žuta je dobijana od raznog lišća, kore i korenja, zelena se dobijala kuvanjem koprive ili spanaća, mrka od orahovine, a jaja su se bojila i u čađi.

Koje su se tehnike ukrašavanja koristile?
- Najrasprostranjenija je bila batik tehnika. To je crtanje voskom. Vosak se nanosi na jaje alatkom poznatom kao šaralica. Pre toga se vosak pomeša s čađu. Na zagrejano jaje šaraljkom ili koncem natopljenim u vosak prave se razni motivi. Često se ispisuje ćirilicom IH NK (Isus Hristos Nika) ili imena osoba kojima se jaja namenjuju. Potom se jaje spušta u boju i kuva. Vosak spadne, a šare ostaju. Obično su tako jaja ukrašavale žene koje umeju lepo da vezu jer samo šaranje i podseća na lepotu veza s ovih prostora.

Koja je ornamentika ukrašavanja najčešće bila zastupljena?
- Ornamenti na jajima bili su geometrijski, zoomorfni (pile, zec), antropomorfni (stilizacija ljudske figure), vegetabilni. Pored kružnih motiva, simbola sunca, često se pojavljivao i simbol „drvo života“. Inače, simbolika ornamenata na uskršnjim jajima u prošlosti je imala magijsko značenje, a danas je isključivo deo estetskog, zabavnog sadržaja praznika.

Kako prema tradiciji izgleda uskršnji hleb?
- Hleb ili kultni kolač se mesi u ranu zoru osvećenom vodom. Kružnog je oblika a u sredinu se umeću po tri bojena jaja. Ova praksa je zadržana u južnom Banatu. Mesili su se kultni kolači i u obliku goluba ili kike, pa se poklanjalo deci. Danas je to izobičajeno. 

Zašto neke domaćice jaja farbaju dan pred Veliki petak?
- Jaja se farbaju u toku cele Velike nedelje. S obzirom na to da je Veliki petak označen danom žalosti i povezan s raspećem i smrću Isusa Hrista, jaje je prihvaćeno kao simbol trajanja i pobede života nad smrću. Od druge polovine 20. veka jaja za Vaskrs se farbaju uglavnom na Veliki petak, ali u pojedinim porodicama počinje se s farbanjem od Velikog četvrtka, a završava se Velikom subotom.