...
Shutterstock
...

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Boje zidova, raspored nameštaja, čak i navike kada je reč o sređivanju mogu negativno da utiču na vaš san. Evo kako da ispravite najčešće greške koje izazivaju nesanicu.

Položaj diktira vrstu dušeka
Budite se noću, a svako jutro vas boli kičma kad ustanete? Sigurno vam ne odgovara dušek! Ako je udoban, on treba da pruži podršku ramenima, donjem delu kičme i kukovima, kako bi težina tela bila ravnomerno raspoređena. Ako spavate na boku, za vas je savršen blago do srednje mekan dušek, a ako spavate na leđima ili stomaku treba vam čvršći oslonac pa kupite srednje tvrd ili tvrd dušek. On se menja posle šest do osam godina.

...

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bitan je položaj uzglavlja
Za miran san uzglavlje kreveta okrenite ka vratima. To će vam dati osećaj sigurnosti jer možete da vidite ako neko ulazi u sobu. Ali pazite da uzglavlje ne bude pored zida kupatila jer buka koju stvara puštanje vode može da vas budi ukoliko imate lak san. Prema feng šui principima, s obe strane kreveta i ispred nogu treba da bude slobodan prostor kako bi energija slobodno cirkulisala, pa ako ste u mogućnosti oslobodite prostor.

Neutralne boje za opuštanje
Naravno da ćete za uređenje spavaće sobe birati omiljenu boju. Ali ako zidove okrečite u neku jarku nijansu (žutu, narandžastu, crvenu ili pink), biće vam teže da zaspite, jer one stimulišu rad mozga. Njih upotrebite za dekorativne jastuke ili stazu, a zidove okrečite u svetloplavu, bež ili boju žalfije koje deluju umirujuće. Ukoliko ste ljubitelj tamnih boja, zidove okrečite u tamnozelenu, sivu ili teget koje stvaraju osećaj udobnosti, a ne podstiču mozak na aktivnost.

Izbegnite krš
Na stolici vam stoje stvari koje ste nosili prošle nedelje, a pored je korpa iz koje „preliva“ veš za peglanje? E pa, to je razlog što ne možete lepo da spavate. Verovali ili ne, podsvesno vas grize savest što to niste raščistili. Mozak ne može da se opusti, jer zna da ima nedovršene zadatke. Nabavite lepe kutije za odlaganje u koje ćete svako veče ubaciti stvari koje nemate vremena da sklonite u ormar ili ispeglate. Soba će biti cakum-pakum, a vi ćete spavati kako beba!

...

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Draperije za zamračenje
Tanke zavese u toku dana propuštaju dosta svetlosti, ali baš zbog toga mogu da vam remete san, jer noću ulično osvetljenje takođe može da prodre u sobu i budi vas. Ako imate tanke zavese, dodajte i draperije koje služe za zamračivanje prostorija. Proverite i da li vam roletne pokrivaju celu širinu prozora - ako nije tako, ulično osvetljenje takođe može da prolazi sa strane i osvetljava vam noću sobu, što vas budi i remeti ciklus spavanja.

Lavanda za opuštanje
Kada se uveče umorni srušite u krevet, samo želite da što pre zaspite. Ali ako ste stavili osveživač vazduha sa mirisom citrusa ili peperminta, nećete to nikako moći, jer ovi mirisi podstiču budnost. Za brzo opuštanje i prijatnu atmosferu u spavaćoj sobi, bolje je da koristite mirise lavande, kamilice i kedra.