...
Shutterstock
pas, kućni ljubimac

Instagram pr.screen

pas, kućni ljubimac, Foto: Instagram pr.screen

Postoji mnogo drugih faktora koji mogu uzrokovati da pas pobegne - vatromet, glasni i neprijatni zvuci, napad drugog psa. Neki od njih uspeju sami da pronađu put kući, ali neki i ne. Evo šta možete učiniti da vam se ljubimac, ako se izgubi, što pre vrati.

Poželjno čipovanje
Čak i ako zanemarimo zakon koji nalaže da se svaki pas čipuje, svaki savesni vlasnik bi trebalo da to uradi jer je to jedan od najjednostavnijih načina preko kojeg bi s njim mogla da kontaktira osoba koja pronađe izgubljenog psa. Mikročipovanje je ne preterano bolan proces, u kojem se ljubimcu injekcijom stavi mikročip pod kožu.

Nigde bez priveska
Sigurno ste primetili da neki psi na ogrlici imaju nešto što liči na ampulicu ili na sićušno burence s papirićem za ime, prezime, adresu i broj telefona vlasnika. Glavni nedostatak je što nema garancije da će privesak ostati na vratu voljene životinje.

...

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fotografišite ljubimca
Većina vlasnika pasa ima brojne fotografije svojih ljubimaca, ali to su uglavnom fotke gde se pas igra ili trči ili spava ili radi neku drugu simpatičnu stvar. Smestite u vašu galeriju fotografija i nekoliko fotografija vašeg ljubimca na kojima se dobro vidi kako izgleda. Najbolje je da legnete i napravite slike u položaju s njegovom visinom u ravni.

Šta preduzeti ako se izgubi
*Šetajte naseljem gde je pas nestao, a nakon toga obiđite i nekoliko obližnjih naselja ili delova grada.
*Obiđite delove parka predviđene za ljubimce i raspitajte se kod drugih vlasnika da li su videli vašeg ljubimca. Većina ljudi koji i sami imaju pse gleda druge pse i pamti ih.
*Idite u veterinarsku ordinaciju i prijavite nestanak ljubimca. Proverite u bazi ispravnost vaših podataka, pre svega adrese i broja telefona. Sumnjate li da je vaš pas ukraden, prijavite slučaj policiji.
*Postavite oglase na svim forumima o kućnim ljubimcima i, naravno, objavite post na društvenim mrežama. Istovremeno, napravite i svoj vlastiti oglas koji ćete kasnije lepiti u komšiluku. On ne treba biti opširan - dovoljno je napisati da je pas izgubljen, navesti poslednju lokaciju gde je pas viđen, staviti njegovu sliku i što detaljniji opis.
*Kontaktirajte ili posetite prihvatilište zoohigijenske službe jer se dešava da čip ne može da se očita ili da podaci o vlasniku nisu navedeni u registru podataka o ljubimcima.
*Povedite, ako imate, i drugog psa. Jer će vam sigurno pomoći u potrazi prateći poznate mirise i tragove. Ako ugledate svog psa, ne jurite ga i ne vičite, već lagano priđite i ponudite mu poslasticu.
*Najbitnija stvar je da ostanete pozitivni. Ne očajavajte, jer nekada se desi da vlasnici pronađu svoje izgubljene ljubimce i posle godinu i više dana. Budite uporni i ne odustajte.