crkva, vaskrs
reuters
crkva, vaskrs

reuters

Foto:Reuters

Oko 300 miliona pravoslavnih vernika iz celog sveta slavi Vaskrs po julijanskom kalendaru. Iako zvuči neverovatno, pravoslavni Vaskrs se slavi i u najsevernijoj američkoj državi Aljasci, gde ga slavi oko 25.000 Eskima.

Verovanja starog sveta su bila da je svet stvoren iz ogromnog jajeta i da ono predstavlja simbol novog života. Svakako i u hrišćanskoj tradiciji postoji to verovanje, ali ono što je još zanimljivije je i kako ostali pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs.

Da je Uskrs porodični praznik, govori i činjenica da je u Rusiji običaj da se na ovaj dan posećuju rođaci koji daleko žive. Na ovaj način, neguje se dobri odnosi kako u užoj, tako i u široj porodici.

U vreme komunizma u Rusiji, obeležavanje crkvenih praznika je bilo zabranjeno, ali se narod dosetio drugih načina kako bi obeležio Uskrs. Rusi su razvili običaj da za Uskrs posećuju groblja i na taj način diskreno obeleže ovaj praznik. Crkva se i danas trudi da vernicima objasni da je ovaj običaj za Uskrs nekarakterističan za religiju i da ga ne treba praktikovati.

Kulič je tradicionlani ruski hleb (kolač) koji se mesi za Uskrs. Nosi se u crkvu da ga sveštenik blagoslovi. Od kuliča se svako jutro pojede mali komad za sreću i prosperitet. Obično se prelije belom glazurom i ukrasi slovima HV (Hristos Voskrese).

Kulič je sličan i italijanskom panetonu, a od začina se mogu dodati vanila, kardamon, muskatni oraščić, zatim malo šećera i dosta sitno seckanog suvog voća i grožđica.

Vaskrs, Uskrs, pogača, jaja, uskršnja pogača

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Osim toga, u Rusiji se za Uskrs pravi i sirna pasha. Ovaj slatkiš je napravljen od mladog sira, pavlake, jaja, šećera i opet dosta sitno seckanog suvog voća. Smeša koja se dobije mešanjem svih sastojaka stavlja se u kalup oblika piramide.