DOKTORI OTKRIVAJU: Koliko su opasne pilule za mršavljenje, koje stvarno pomažu, a koje su najrizičnije za zdravlje

Po načinu na koji deluju na organizam, ovi suplementi za mršavljenje mogu se podeliti u četiri velike grupe

Apoteka Apotekarka Farmaceut
Foto: Shutterstock

Proleće je stiglo, vreme kada žene masovno počinju da rade na doterivanju linije i priprmama za leto. Iako se situacija sa koronom ne odvoja onako kako smo planirali, odlazak na more je i dalje za većinu neizvestan, to ne sprečava pripadnice nežnijeg pola da se posvete dijeta i vežbanju kako bi izvajale telo.

One kojima je prelazak na zdrav režim ishrane komplikovan, radije se odlučuju za takozvane tablete za mršavljenje. Iskustva onih koji su probali ovu vrstu suplemenata su podeljena - neki kažu da uopšte nemaju efekta, jedni ih smatraju odličnom "polaznom tačkom" u procesu prelaska na dijatelani režim, dok ima i onih koji su vrlo zadovoljni rezultatma.

A kako ove pilulice zapravo deluju na naše telo? Da li zaista tope masnoće, kako obećava uputstvo na pakovanju?

Po načinu na koji deluju na organizam, ovi suplementi za mršavljenje mogu se podeliti u četiri velike grupe.

Lekovi tablete antibiotici lek pilule
Foto: Shutterstock

1. Diuretici i laksativi

Diuretici i laksativi ne podstiču sagorevanje masti. Oni mogu samo da ublaže zatvor (i samim tim očiste telo) i izbace višak tečnosti. Zahvaljujući tome, zaista možete da se "olakšate" za dva do tri kilograma. Međutim, lekari upozoravaju da ove tabletice zajedno sa štetnim uklanjaju i korisne supstance. Zbog toga se nikako ne preporučuje da se duže vreme uzimaju, jer mogu dovesti do dehidratacije organizma, dijareje, poremećaja metabolizma minerala, bubrežne insuficijencije.

2. Sredstva za suzbijanje apetita

Postoje dve grupe ovakvih tabletica. Jedne deluju na centre sitosti u mozgu, obaveštavajući ga da je telo "puno", i na taj način potiskuju apetit. To su često sintetički lekovi koji se izdaju na recept i koji imaju mnogo kontraindikacija i neželjenih efekata. Izazivaju nervozu, pogoršavaju san, što ne može a da ne utiče na psihu.

U drugoj grupi su su oni koji sadrže dijetetska vlakna, deluju tako što nabubre u stomaku i stvaraju osećaj sitosti. Lekari svakako preporučuju da se okrenete pirodnim izvorima vlakana, kao što su na primer mekinje, koji takođe poboljšavaju varenje i stvaraju osećaj sitosti.

3. Tablete za sagorevanje masti

Deluju na lipazu, enzim koji razgrađuje masti, tako što sprečavaju njegovu aktivnost, zbog čega je proces apsorpcije masti poremećen. Telo ne taloži masnoće, već se one izlučuju kroz creva. Zahvaljujući tome, masna hrana može da se jede bez ograničenja, makar u teoriji. Međutim, ovaj proces može da dovede do stomačnih problema - nadimanja, dijareje i nekontrolisanog pražnjenja creva. Sagorevači masti se nikako ne preporučuju osobama koje pate od kamena u žuči.

4. Dijetetski suplementi
Ova vrsta suplemenata pripada "sigurnim", ali neefikasnim sredstvima. Ekstrakti sadržani u njima poboljšavaju metaboličke procese i pružaju telu potrebne vitamine i mikroelemente koji ne utiču na gubitak kilograma.

Lekari ističu da nije moguće tabletama rešiti problem velikog viška kilograma. Ne postoje pilule za mršavljenje bez neželjenih efekata. Obično se dešava i da se izgubljeni kilogrami vraćaju, nijedna tableta neće dati rezultat bez regulisanja ishrane i adekvatne fizičke aktivnosti, zaključak je stručnjaka.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti