torta
printscreen/recepti
torta

printscreen/recepti

 Foto: printscreen/recepti

Korice – sastojci za jednu a peku se 4 u kalupu 30 x 39 cm, mereno sa ivicama

4 belanca
5 kašika šećera
50 ml hladne vode
1 kašika brašna
1 kašika kakaoa
4 kašike mlevenih pečenih lešnika
5 gr praška za pecivo

Fil I:

8 žumanaca
8 kašika šećera
50 ml mleka
200 gr euroblok čokolade
200 gr maslaca

Fil II:

500 ml slatke pavlake
450 ml mleka
7 kašika šećera
8 žumanaca
80 gr brašna
50 gr gustina/skroba/nišeste
200 gr euroblok čokolade
40 gr šlag krema od čokolade/1 kesica
+ 500 ml slatke pavlake koje se dodaje filu i maže izmedju filova

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Ulupati belanca sa šećerom pa uliti hladnu vodu i opet sve umutiti.

Dodati brašno, kakao, prašak za pecivo i mlevene lešnike i sve sjediniti.

Istresti u obložen pleh 30 x 39cm, sa ivicama i staviti da se korica peče oko 15 minuta, posle jedno 12 pogledati i pipnuti, ako nije premekana izvaditi.

Ponoviti još 3 puta.

Ulupati žumanca sa šećerom, pa dodati mleko i staviti sve na paru da se kuva.

Manja šerpa sa sastojcima na veću šerpu u kojoj se nalazi 2 cm vode koja vri.

Kuvati oko 15 minuta. Dodati euroblok čokoladu, mešati dok se ne otopi, pa skloniti sa vatre da se hladi uz povremeno mešanje.

Staviti slatku pavlaku i oko 250 ml mleka na srednju vatru da provri.

Pomešati brašno, gustin, žumanca, šećer sa preostalim mlekom i dobro izmutiti da nema grudvica.

Kada mleko i slatka pavlaka provri zakuvati prethodno umućenu smesu, mešati pa dodati izlomljenu euroblok čokoladu.

Mešati, pa skloniti sa vatre.

U toku hladjenja povremeno promešati oba fila.

U prvi fil dodati iseckan, sobne temperature maslac i sve umutiti.

Ukoliko dodajete margarin njega prvo umutiti pa dodati filu.

Drugi fil malo razbiti mikserom pa istresti šlag krem, tako praškast, ne mutiti ga prethodno.

Kada istresete šlag krem onda tek sve zajedno mutiti.

Krem će biti vazdušast. Na kraju dodati oko 200 ml slatke pavlake i opet sve mutiti dok se lepo ne sjedini.

Ostatak slatke pavlake umutiti posebno.

Redjati – kora, fil I, slatka pavlaka ( tanak sloj ), fil II, dok ne utrošite kore i filove.

Na četvrtu zadnju koru ne idu filovi, delite ih samo na 3 dela.

Prijatno.

PROČITAJTE JOŠ: