hleb, uštipci
bakina kuhinja
hleb, uštipci

bakina kuhinja

hleb, uštipci, Foto: bakina kuhinja

Sastojci:

- 1 kg brašna,

- malo pakovanje svežeg kvasca (40 g),

- prstohvat šećera,

- pola kašičice soli i oko 8 dcl vode.

hleb

Shutterstock

hleb, Foto: Shutterstock

Hleb se uobičajeno mesio od belog ili polubelog brašna. I količina testa bila je veća. Koristili su 2 kg brašna, a nekad i više. Kad bi se pravio veći hleb bake bi izdvojile 2-3 manje jufke i od njih napravile pogače koje bi se pojele dok su još tople. Bez obzira koliko hleba hoćemo da umesimo način spremanja je isti.

Kvasac malo izdrobimo i stavimo u čašu, dodamo kroz prste šećer i nalijemo toplom vodom čašu do pola. Promešamo i ostavimo da kvasa. Napraviće se za kratko vreme pena koja će ispuniti času. U posudu sipamo brašno i malo soli (preporučujemo vam da ne stavljate mnogo soli kako hleb ne bi bio slan već neutralnog ukusa). Na sredini napravimo malu udubinu i tu sipamo nadošli kvasac. Sa mlakom vodom zamesimo srednje tvrdo testo.

Mesimo duže, sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Ostavimo izrađeno testo da kvasa i odmara oko 2 sata (na toplom mestu ). Nakon toga stavljamo ga u kalup. Kalup se podmaže uljem i pospe brašnom da se testo ne bi zalepilo. Kad se hleb ispeče, izvadimo ga iz kalupa, poprskamo ili blago premažemo hladnom vodom, prekrijemo lanenom krpom i ostavimo da se ohladi. Hleb se peče u dobro zagrejanoj rerni na temperaturi od 250 stepeni, a potrebno je oko pola sata da bude gotov.

Napomena: kad god pečemo testo najbolje je proveriti da li je gotovo tako što ćemo tankim nožem probosti testo i ako na nožu nema tragova testa možemo biti sigurni da je testo pečeno.