Gibanica, spanać, jelo, predjelo, hrana
Shutterstock, ilustracija
Gibanica, spanać, jelo, predjelo, hrana

Shutterstock, ilustracija

Gibanica, spanać, jelo, predjelo, hrana, Foto: Shutterstock, ilustracija

koliko volite da eksperimentišete sa tradicionalnim jelima i ukusima, i uz to volite knedle, onda je ovo jelo pravi izbor za vas. Naime, reč je o knedlama sa spanaćem koje se služe uz kremasti potaž od bundeve i hrskave komadiće pržene slaninice. Ukusno, bogato i raskošno jelo divnih boja, ukusa i zanimljivih tekstura koje će zadovoljiti i one najprobirljivije. Budući da je vrlo dekorativno, može biti odličan izbor ukoliko vaša deca ne vole da jedu spanać ili bundevu, jer će im se u ovoj varijanti sigurno dopasti. Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na recept.

Knedle od spanaća sa potažem od bundeve i hrskavom slaninicom

Potrebno je (za dve osobe):

- 75 g bajatog hleba iseckanog na kockice (prethodno odstranite koru)

- 45 g obarenog spanaća

- 1 srednji crni luk

- 25 ml mleka

- 15 g buđavog sira ili nekog drugog jakog sira po izboru

- 5 g bosiljka

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 jaje

- ½ kašike speltinog brašna

- prstohvat muskatnog oraščića

- so i biber po ukusu

Za potaž:

- 100 g očišćene i iseckane bundeve

- 50 ml bujona

- 50 g mesnate slaninice

- 1 kašika maslinovog ulja

- začinsko bilje po ukusu (origano, bosiljak, majčina dušica…)

- malo peršuna za dekoraciju

Spanać sa ribom

Bakina kuhinja

Spanać sa ribom, Foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Crni luk iseckajte i propržite na maslinovom ulju, da postane staklast. Spanać i bosiljak iseckajte, pa pomešajte sa kockicama hleba. Zatim dodajte luk, jaja, mleko, rendani sir, brašno, so i muskatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite, pa ostavite „testo” pola sata „da odmori”. Nakon toga, od testa praviti knedle željene veličine, pa ih kuvajte u kipućoj vodi oko 20 minuta.

Za potaž, obarite kockice bundeve u bujonu, pa dobro izblendajte štapnim mikserom kako biste dobili glatku kremastu teksturu. Dodajte začinsko bilje po ukusu i po želji malo soli i bibera.

Slaninicu iseckajte na kockice, pa propržite na malo maslinovog ulja, a zatim ocedite višak masnoće.

Sipajte potaž u dublji tanjir, preko njega rasporedite nekoliko knedli, sve pospite prženom slaninicom i po želji dekorišite svežim peršunom.

Prijatno!