palenta
profimedija
palenta

profimedija

Foto: profimedija

Palenta ili kačamak je jelo koje je nastalo u severnoj Italiji. Narodni naziv palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, palenta se i priprema veoma lako i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama.

To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i nejni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i decu.

Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se iskombinuje sa jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za decu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

Smanjenje rizika od kancera jedan je od prednosti koje ljudskom organizmu pruža palenta. Naučno je dokazano na univerzitetu u Americi da se konzumiranjem kačamaka znatno smanju rizik pojavljivanja ove opake bolesti. Palenta će smanjiti rizik od raka debelog creva, kao i pojavljivanje hemoroida. 

Jačanje ćelija debelog creva takođe je još jedan od uspeha koji je zabeležen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će takođe delovati antioksidantno na celokupan organizam, ne samo na creva.

Smanjuje holesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksim ugljenim hidratima. Samim tim iz tih razloga, palenta će sprečiti i pojavljivanje viška kilograma. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čoveka u pitanju.

Postoji razlika između domaće i kupovne palente.

Palenta koja se nabavlja u prodavnicama obogaćena je askorbinskom kiselinom tj vitaminom C i beta karotenom, te je samim tim nešto bogatija kada su vitamin A i C u pitanju od domaće, a kada je reč o kalorijama, ugljeni hidrati i masti su slične količine u sastavu i domaće i kupovne.

Priprema palente

Palenta tj. kačamak može se pripremati na dva načina. Svaki je veoma lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo suncokretovog ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri temperatura se smanjuje na minimun i sipa se jedna šolja kukuruzne palente uz konstantno mešanje.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće.

Drugi način na koji se kačamak može spremiti jeste sledeći. U posudu se sipa litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašičica soli i sačekati da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode. U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti sa vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.

Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne i zdrave projice.

Sastojci potrebni za projice od palente su sledeći: 150 g kukuruzne palente; 3 jaja; 200 g brašna; 300 g sitnog sira, nemasnog; 1 kašičica soli; 1 prašak za pecivo; 200 ml jogurta; 100 ml suncokretovog ulja.

Dok se priprema smesa potrebno je rernu uključitina 200 stepeni. U jednu činiju umute se jaja sve dok ne budu blago penasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smesa dobro umesi sa mikserom. Nakon dobijanja homogene smese dodaje se brašno i palenta sa kašičicom soli i sa praškom za pecivo.

Preporučljivo je koristiti bez glutensko brašno u tom slučaju. Kada se svi sastojci dobro promešaju i izjednače dodaje se sitan izmrvljen sir. U modlice ili u veći pleh sipa se smesa koja je prethodno namazana sa malo ulja.

Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom proveriti da li su dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suva, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta pre konzumiranja.

Dijeta sa palentom i jogurtom

Dijeta u kojoj su glavni akteri jogurt kao mlečne masti i palenta u poslednje vreme veoma je popularna. Jogurt se često koristi u mnogim dijetama, jer on takođe utiče na regulisanje probave i mršavljenja generalno. Rezultati će biti još bolji i jači kada se kombinuje sa palentom. Za ovakav vid dijete najbolje je koristiti organski kukuruz i domaću palentu mešati sa jogurtom koji u sebi sadrži mali nivo masti. Tanjir palente sa jogurtom potrebno je konzumirati dva puta u toku dana, najbolje ujutru i uveče. Uveče je preporučljivo dva do tri sata pre spavanja.

PROČITAJTE JOŠ: