krmenadla
printscreen/recepti
krmenadla

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Jedan od predloga za ručak kod kojeg više pazite nego što kuvate, postepeno dodajete sastojke, malo okrenete i bez puno truda je serviran ukusan ručak. Imate meso, prilog od krompira i odličan saft u kojem su i krmenadle i krompir. Ostaje vam samo neka salatica.

Sastojci:

1 kg krmenadli
1 kg krompira
100 ml ulja
1 kocka za supu
1 kašika suvog začina
500 ml vode
200 ml neutralne pavlake za kuvanje
peršunov list, malo bibera i još neki začini ako ih volite

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.

U tepsiju usuti pola ulja i poslagati krmenadle.

U 500 ml vrele vode razmutiti kocku za supu i kašiku suvog začina, dodati iperšun, pa preliti krmenadle.

Staviti tako da se peku u rernu pola sata uz jedno okretanje.

Za to vreme očistiti krompir i iseći na deblje kriške.

Povaditi krmenadle, istresti krompir pa vratiti krmenadle odgore.

Peći tako opet pola sata.

Krompir je dole u vodi da se malo prokuva i omekani.

Posle pola sata obrnuti im mesta, pomerite deo krompira pa stavite krmenadlu na njegovo mesto a krompir navučete preko.

Sada bi trebalo da je sav krompir na krmenadlama i da krmenadle nastave da se krčkaju dole u saftu a krompir gore da se peče.

Ukoliko vam voda ispari slobodno dolijte jednu čašu i prelijte krompir preostalim uljem svuda po malo.

Vratite da se peče još pola sata. Sat ipo je vreme pečenja, zavisno od rerne.

Kada je krompir porumenio odsečete vrh na kutiji od neutralne pavlake pa ravnomerno svuda sipate po malo po krompiru.

Prodrmate tepsiju, vratite još pet minuta i gotovo je.

Od neutralne pavlake se napravio fini saft, a i krmenadle su dobile dovoljno tog safta i preliva i ukusne su i mekane…

U toku pečenja možete jelo začiniti još po ukusu, najbolje probate saft sa viljuške pa procenite da li je dovoljno slano.

Uz ovo jelo odlično ide zelena salata.

Prijatno.