stramboli
shutterstock
stramboli

shutterstock

Foto: shutterstock

Legenda kaže da je nastala u američkim restoranima italijanskih migranata koji joj ime ipak nisu dali po ostrvu, nego po filmu Roberta Roselinija "Stromboli" iz 1950. godine.

Sastojci
Za testo:

500 g oštrog brašna
1,5 kašičica soli
1 kesica suvog kvasca
300 ml tople vode
3 kašike ulja + 1 kašika za premazivanje testa

Za nadev:

200 g stišnjene šunke
200 g trapist sira
paradajz sos (150 g koncentrata paradajza + 100 g kečapa + začini: po jedna kašičica vegete, šećera, peršunovog lista, origana, bosiljka i malo bibera)

Priprema
U veću plastičnu posudu za mešenje ubacite brašno, so, suvi kvasac i promešajte. Zagrejte vodu da bude topla (ali ne previše), nalijte u mešavinu suvih sastojaka, dodajte i ulje i varjačom sve dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Dobro izlupajte varjačom kao kad mesite krofne. Testo će biti lepljivo i u ovoj fazi nepogodno za mešenje rukama, ali tako treba. Kada ste ga dobro izlupali, premažite odozgo jednom kašikom ulja i ostavite ga u posudi da odmara pola sata. Posudu prekrijte čistom kuhinjskom krpom.

U međuvremenu pripremite paradajz sos. Ovo je opciono, vi možete na način na koji ste vi navikli, ali ja sjedinim koncentrat paradajza i kečap sa začinima, i to malo prokuvam. Mnogo ukusnije bude nego sam kupovni kečap, mada vi možete koristiti i samo vaš omiljeni kečap.

Kada je testo naraslo, dobro pobrašnite radnu površinu i istresite ga. Na testo takođe sipajte malo brašna pa premesite rukama. Testo podelite na dva dela jer ćete imati dva rolata. Vi možete praviti i samo jedan veći pa ga staviti u veliki pleh od rerne po dijagonali…kako god vam više odgovara. 

Dakle, uzmite prvi deo testa i razvijte oklagijom, na nekih 5-7 mm debljine. Premažite sa par kašika paradajz sosa, poslažite šunku u kolutovima, i nabacajte rendani sir. Bitna stvar je da ne stavljate nadev do kraja testa jer će vam tako sigurno iscuriti prilikom rolanja, nego ostavite prazno testo barem nekih 6-7 cm od ivice. Sada pažljivo umotajte u rolat. Ovo zahteva malo spretnosti, a ako vam je lakše, ovo možete raditi i na pek papiru pa će vam kasnije biti lakše prebaciti rolat u pleh tako što ga samo skliznete sa papira u pleh.

Pažljivo prebacite rolat u pleh od rerne u koji ste stavili pek papir, i ponovite postupak i za drugi rolat.

Rolate premažite sa malo ulja, pospite origanom i zasecite oštrim nožem poprečno, kao hleb što se zaseca. Neka odstoje u plehu još 10-15 minuta pre pečenja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200-250 stepeni, nekih 25-30 minuta, odnosno dok rolati ne porumene. Ja sam pekla na 200 stepeni oko 20 minuta, pa onda pojačala na 250 stepeni i pekla još 10-ak minuta.

Prohladite par minuta ali ne čekajte puno već navalite na još vreli stromboli!