Predrag Bogdanović
tanjug
Predrag Bogdanović

tanjug

Foto: tanjug

"Poslednjih dana primećujemo pojavu novozaraženih pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine. To je zato zbog toga što nisu ispoštovali propisane protivepidemijske mere i savete lekara - da nakon tri nedelje od prve doze vakcine sledi revakcinacija, pa nakon toga tri nedelje zaštite od zaražavanja jer je organizumu potrebno da se stvori imunitet kako bi se zaštitio od infekcije", izjavio je medicinski koordinator te bolnice, potpukovnik Predrag Bogdanović.

Objasnio je da zaštita nije stopostotna i da se i dalje moraju sprovoditi protivepidemijske mere jer je, dodaje, vakcina samo zaštita da se ne dobije ozbiljniji oblik bolesti, da se ne završi u bolnici.

U privremenoj kovid bolnici u Štark areni u Beogradu trenutno je smešteno 330 pacijenata, od kojih 90 odsto zahteva kontinuiranu kiseoničnu terapiju, izjavio je Bogdanović.

"Trenutno imamo 330 pacijenata. Poslednjih nekoliko dana se taj broj uvećava za oko 20 bolesnika dnevno, s obzirom na to da primimo između 40 i 50 novih bolesnika, a između 20 i 30 otpustimo", rekao je Bogdanović.

Naveo je da se u Štark arenu primaju pacijenti sa težom kliničkom slikom koji imaju ozbiljne komplikacije infekcije, obostrane upale pluća, te dodao da su tu smešteni mlađi pacijenti, između 20 i 40 godine, ali i oni starosti više od 80 godina, čak i do 90.

Najmlađi pacijent koji je trenutno smešten u Štark areni ima 23 godine, a najstariji 89 godina, precizirao je Bogdanović.

Pojasnio je da pacijenti starije životne dobi imaju ozbiljne hronične, pridodate bolesti i da je samim tim teško pratiti njihovo zdravstveno stanje, ali i lečiti ih od infekcije korona virusa jer, podsetio je, bolesnici zahtevaju ne samo lečenje već i negu.

Doktor je rekao da su pacijenti teži za lečenje s obzirom na to da u startu podrazumevaju primenu ozbiljnije terapije po protokolu za lečenje infekcije korona virusa, kao i primenu kontinuirane kiseonične terapije.

"Naši pacijenti već sada, njih 90 odsto, zahtevaju kontinuiranu kiseoničnu terapiju tako da rezerve kiseonika koje imamo, koje smo ranije trošili sa većim brojem bolesnika za sedam dana, sada potrošimo sa manjim brojem bolesnika za tri dana", rekao je Bogdanović.

Istakao je da se u privremenoj bolnici u Štark areni, kao i u drugim bolnicama, sprovodi sva terapija koja je propisana nacionalnim protokolom za lečenje kovid bolesnika.

Bogdanović je apelovao na sve građane da se strogo pridržavaju protivepidemijskih mera - nose lična zaštitna sredstva u svim prilikama i izbegavaju nepotreban socijalni kontakt u smislu druženja u većim grupama, odlazaka na zimovanje...

"Ovo rasplamsavanje epidemije, koje nam se ponovo dešava, poslednica je našeg neodgovornog ponašanja", rekao je Bogdanović i poručio da samo zajedničkim snagama i odgovornim ponašanjem može kontrolisati i privesti kraju epidemiju korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ: