Alergija na polen
Shutterstock
Alergija na polen

Shutterstock

Alergija na polen, Foto: Shutterstock
Aleksandra Vukov

Privatna arhiva

Aleksandra Vukov, Foto: Privatna arhiva

- Kada je reč o alergiji na polen korova, trave i drveća, ona se može ispoljiti u trećoj godini života. To sve zavisi od genetske predispozicije i faktora spoljašnje sredine. Zanimljivo je da dečaci u prvoj deceniji života češće ispoljavaju alergijske bolesti u odnosu na devojčice.

Čim primetimo neke simptome, odmah možemo reagovati, pre posete lekaru.

- Obratite pažnju na vreme pojave simptoma, njihovo trajanje i dinamiku. Ako su simptomi kijanje, curenje iz nosa ili suzenje očiju, koristite antihistaminik i ispirajte nos fiziološkim rastvorom.

Postoji nekoliko načina kako se alergija može preduprediti.

- Najpre izbegavajte eksponiranje alergenima, a potom sledi farmakoterapija s antihistaminicima pa nazalnim kortikosteroidima. Ukoliko delimično eliminišu tegobe, onda se preporučuje imunoterapija koja se primenjuje davanjem rastućih doza alergena kako bi organizam stvorio antitela i pri sledećem susretu s alergenom slabije odreagovao ili da bi reakcija potpuno izostala. Smatra se da se nakon tri godine lečenja imunoterapijom u dečjem uzrastu trajno uklanjaju simptomi alergije, a da su odrasli u narednih 20 godina bez simptoma. Preporučuje se da se sa terapijom počne dve nedelje pre očekivanog početka sezone polena i da se izbegava boravak napolju kada je njegova koncentracija visoka.

Najčešći simptomi polenske alergije

Urtikarija (crvenilo kože, dermatitis)

Suzne oči

Vodena sekrecija iz nosa

Kijanje

Crvene oči i svrab nosa

Pojava simptoma kod alergije mnogi često mešaju s prehladom. U tom slučaju, treba obratiti pažnju na određene stvari.

- Kod prehlade sekret iz nosa je obično prebojen, tu je malaksalost, slabost, gubljenje apetita i često povišena temperatura, što kod alergije nije slučaj. Prehlada obično traje nekoliko dana, a simptomi alergije traju dok traje sezona alergena.

Sezona polena je problematična samo za određenu vrstu ljudi, a alergolog Aleksandra Vukov objašnjava šta je najčešći uzrok za to.

- Ako oba roditelja imaju alergiju, verovatnoća da će je dete imati je 75 odsto, a ako je samo jedan roditelj ima, verovatnoća za dete je 50 odsto. Ako roditelji nemaju alergiju, verovatnoća da će je dete imati je 27 odsto.

Najvažnije je da se poštuju preporučeni saveti.

- Alergija će biti pod kontrolom ako se redovno uzima terapija i odlazi na kontrole. Savetuje se nošenje zaštitnih naočara i šešira pri izlasku napolje, kao i izlazak napolje kada je niska koncentracija alergena, posle kiše ili vetra. Savetuje se i skidanje garderobe po ulasku u dom i izbegavanje sušenja veša na otvorenom.

Prirodni lek

Protiv prolećnih alergija kao efikasno se pokazalo ulje crnog kima. Ako počnite da ga uzimate pre prvih simptoma, spriječićete neugodnu pojavu kijanja, kašljanja i crvenila očiju. Izmite po kašičicu ulja crnog kima dva-tri puta na dan. Možete ga uzimati s obrokom ili nakon njega a možete ga i pomešati s medom.