Ožiljak
Shutterstock
Ožiljak

Shutterstock

Ožiljak, Foto: Shutterstock

Kakav god da je vaš stav o ožiljcima, nije zgoreg znati koji sastojke moraju sadržati dobre kreme protiv ožiljaka.

Neka ožiljak dobro zaraste

Ovo je prvi uslov za lečenje ožiljaka. Pustite da prođe neko vreme i da se formiranje ožiljka u potpunosti završi. Koliko je to tačno vremena? Teško je reći. Ako ste imali operaciju na trbuhu trebaće vam više vremena nego da lečite ožiljak od pubertetske akne, to je sigurno

Morate saćekati ne samo da se uklone konci i da se pojavi crveni trag, već i da se koža pojavi preko budućeg ožiljka. Tek tada možete početi da razmatrate mogućnosti lečenja ožiljka.

Sklonite se sa sunca

Druga važna zapovest, ako želite da se rešite vaših ožiljaka, jeste: sklonite se sa sunca. Prvih godinu dana nakon što ste stekli trag na telu, sklonite se sa UV zraka ili koristite kremu sa jakim zaštitnim faktorom. Izlaganje suncu, potvrđuju dermatolozi, može da izazove da vaš ožiljak promeni boju ili da zadeblja. Promene koje izazove sunce mogu da traju i do 18 meseci.

Šta treba da sadrže dobre kreme protiv ožiljaka?

Birajte silikon

Kako tvrdi Suzan Obagi, vanredni profesor dermatologije i plastične hirurgije na Univerzitetu u Pitsburgu, nauka je pokazala da su najbolji preparati sa silikonom.

Mnoge studije su pokazale da silikonski gel značajno smanjuje pigmentaciju i visinu ožiljaka. Objašnjenje je jednostavno: silikon pomaže da se stvori okluzivna barijera oko rane. Tako se sprečava gubitak vlage.

Ožiljak

Shutterstock

Ožiljak, Foto: Shutterstock

Kolagen, generalno, nije loš, ali u slučaju zarastanja on baš i ne pomaže. Pošto se luči u velikoj količini, ne stavara lepu, ravnomernu rešetku kao na zdravoj koži, već stvara brazde poznate nam kao ožiljak.

Primena silikonskih gelova može pomoći u sprečavanju gubitka vlage i tako stati na put ovom procesu. Takođe, doktori savetuju da izaberete gel, a ne kremu, jer gel bolje prodire u ožiljačno tkivo.

PROČITAJTE JOŠ: