Lovorov list
Shutterstock
Lovorov list

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lovorov list začin je koji se u Srbiji koristi već generacijama unazad i važi za veoma zdrav – bogat je kalijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, selenom, magnezijumom, bakrom, kao i vitamnom B. Upravo zbog svih tih sastojaka, ova biljka može da pomogne u regulisanju metabolizma, vraćanju hormonske ravnoteže, a dobro deluje i na mišiće, podstičući njihov normalan rad.

Pored svega toga, lovorov list može da pomogne i kod probavnih smetnji i kardiovaskularnih problema, gihta, reume, ali i da bude prirodno rešenje za nesanicu i nervozu.

Dok eterično ulje može da bude veoma delotvorno ako se koristi prilikom inhalacije, čaj ili sirup od lovorovog lista mogu da vam ojačaju imunitet, pročiste disajne puteve ili pomognu da ublažite kašalj i bol u grlu.

Evo kako da ih napravite.

Čaj od lovora

Za čaj od lovora su vam potrebna tri suva lovorova lista, koja ćete sitno iseckati i preliti sa 2,5 decilitara vode. Posle deset minuta kuvanja, čaj ostavite poklopljen još desetak minuta, pa procedite.

U prohlađen čaj dodajte malo limunovog soka i meda po želji, pa konzumirajte dve do tri šoljice dnevno.

Napitak za mršavljenje

shutterstock

Foto: shutterstock

Lovorov sirup

Stavite 2,5 decilitara vode na šporet da provri, pa u to dodajte osam suvih lovorovih listova i kuvajte desetak minuta na temperaturi srednje jačine. Nakon toga izvadite listove lovora, pa u vodu u kojoj ste kuvali lovor dodajte šest kašika meda i sok od jednog limuna.

Smesu dobro izmešajte da se sjedini, ostavite da se prohladi i držite je u frižideru. Uzimajte jednu do tri kašičice sirupa dnevno.