Crv koji jede suze
Shutterstock
Crv koji jede suze

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Krmeljive oči, pojačano suzenje, crvene beonjače, svrab i natečeni treći kapak gotovo su sigurni pokazatelji da se u oko vašeg psa uselio opasan parazit, očni crv.

Kako da prepoznate

Kako da prepoznate

Shutterstock

Kako da prepoznate, Foto: Shutterstock

Kod zaraženih ljubimaca, bilo da govorimo o psima ili mačkama, obavezno dolazi do pojačanog suzenja i konjunktivitisa, keratitisa, oteknuća očnog kapka, a u najtežim slučajevima i slepila. A može se preneti i na čoveka. Bolest je opasna samo ukoliko se ne otkrije na vreme i ne preduzme adekvatna terapija. Pošto parazit živi uglavnom ispod trećeg očnog kapka, nemoguće ga je otkriti bez zavrtanja očnog kapka, a onda se on može izvaditi mehaničkim putem, ponekad u lokalnoj, ali ponekad i u totalnoj anesteziji.

Razvojni put infekcije

Ljubimci, naime, sisajući suze i očni sekret unose jaja i larve parazita, koji u njima sazrevaju, te ponovnim sisanjem suza na pravog domaćina prenose infektivne larve, koje se transformišu u odraslu jedinku. Danas su, zbog ovog nimalo naivnog parazita, jednako ugroženi i gradski psi. Veterinari nam objašnjavaju da su prenosioci bolesti insekti, uglavnom muve i sitnije mušice.

Lečenje i preventiva

Lečenje i preventiva

Shutterstock

Lečenje i preventiva, Foto: Shutterstock

Veterinari napominju da u slučaju ovog parazita ne pomažu ni kućna apoteka ni princip „uradi sam“, s terapijom antibioticima, mastima ili bornom kiselinom, već je neophodan odlazak kod veterinara, koji će mehaničkim putem ukloniti crve.