Trudnica Trudnoća
Shutterstock
Trudnica Trudnoća

Shutterstock

Trudnica Trudnoća, Foto: Shutterstock

Dijabetes melitus može bitno uticati na tok i ishod trudnoće. Dijabetes dijagnostikovan pre same trudnoće komplikuje oko 0,2-0,3% svih trudnoća. Takođe, se po prvi put može tokom trudnoće pojaviti poremećaj tolerancije glukoze ili manifestni oblik dijabetesa. Tada se govori o gestacijskom dijabetesu.

Dijabetes može da utiče na plodnost ukoliko se glukoza ne drži pod kontrolom ili ukoliko dođe do komplikacija usled bolesti. U slučaju dijabetesa tip 1 (insulin zavisni tip) trudnoća mora biti planirana i vođena sa velikom pažnjom, dok je drugačiji postupak ukoliko je reč o gestacijskom dijabetesu koji se javlja u toku trudnoće. Žene sa dijabetesom imaju nešto kraći fertilni period (vreme plodnosti), jer njihov menstrualni ciklus počinje u nešto kasnijem životnom dobu, dok u menopauzu ulaze mnogo ranije. Ipak, ono što je najvažnije je da je trudnoća moguća uz određene mere opreza koje preporučuje lekar.

Kako biste bili spremni za period koji dolazi, a imate dijabetes tipa 1, neophodno je da se pripremite psihički, ali i da pripremite svoje telo i organizam. Najbolje je krenuti minimum šest meseci pre planiranog početka trudnoće i za to vreme potrebno je da učinite nekoliko stvari i to:

- kontrola i održavanje nivoa šećera u krvi

- kontrola telesne težine

- rešavanje loših navika

- usporavanje dinamike života

Trudnica Trudnoća

Shutterstock

Trudnica Trudnoća, Foto: Shutterstock

Važno je da nivo šećera u krvi održavate u granicama normalnih vrednosti jer na taj način utičete na očuvanje plodnosti i štitite bebino zdravlje. Preporuka je da u periodu od tri pa do šest meseci razgovarate sa svojim lekarom nakon čega će on utvrditi da li je dijabetes pod kontrolom, posle čega će vam najverovatnije preporučiti da prestanete sa upotrebom sredstava za kontracepciju.

Kontrola telesne težine je takođe važna i trebalo bi da pokušate da dostignete svoju idealnu težinu. Višak kilograma može da utiče na jajnike nepovoljno i da zbog toga oni prestanu da proizvode jajne ćelije. Redovna ishrana i fizičke aktivnosti povoljno utiču na regulaciju telesne težine i procena je da već za oko tri meseca možete da dostignete hormonsku ravnotežu. Pored dobre volje, dobrodošla je i pomoć u vidu preparata koje možete koristiti za ovu namenu i u nastavku ovde saznajte više detalja o tome.

Loše navike možete da ostavite iza sebe, a posebno onu koja može da donese najviše problema. Pušenje je jedan od faktora rizika kada je reč o plodnosti, a na to posebno utiču sastojci poput policikličnih aromatičnih hidrokarbona koji izazivaju preranu smrt ćelija jajnika. Kod muškaraca kasnije godine, uzimanje lekova, alkohola i nikotina mogu dovesti do smetnji u proizvodnji sperme. Problemi sa erekcijom mogu između ostalog biti još jedan razlog smanjene plodnosti.

Svakodnevni ritam života može da utiče na ostvarenje trudnoće jer stres direktno dovodi do pojave neplodnosti. Prolaktin, reproduktivni hormon, počinje da se proizvodi u preteranoj količini i na taj način direktno ometa ovulaciju.

Dijabetes

Profimedia

Dijabetes, Foto: Profimedia

Na taj način poboljšavate raspoloženje i pripremate svoj organizam za trudnoću.

Gestacijski dijabetes- ako je nivo šećera povišen tokom trudnoće, onda imate gestacijski ili trudnički dijabetes. Obično se sve vrati u normalu kada se beba rodi. Visok nivo šećera u krvi može izazivati probleme kako vama tako i bebi.Takođe, vaša beba se može roditi sa nižim nivoom šećera u krvi. Ali, uz lečenje, većina žena koje imaju gestacijski dijabetes mogu kontrolisati nivo šećera i održati trudnoću zdravom. Žene koje su imale gestacijski dijabetes verovatnije je da će u kasnijem periodu života razviti tip 2 dijabetesa. Ipak, možete ublažiti posledice načinom života, tako što ćete održavati idealnu težinu, hraniti se zdravo i biti fizički aktivni.

Važno je da se testirate jer visok nivo šećera u krvi može izazvati probleme kako vam tako i bebi.

Da li insulin može da šteti bebi?
Žene sa dijabetesom tip 1 I 2 treba da o kontrolišu nivoe šećera u krvi u toku trudnoće, da primenjuju prepisanu terapiju- insulin. Ukoliko dođe do trudnoće, vrednosti insulina će se menjati u skladu sa odlukom lekara, ali on ne može da naškodi bebi ili majci, već će upravo on pomoći da se održi normalna i zdrava trudnoća. 

PROČITAJTE JOŠ: