Veštačka inteligencija
Artromot

Verovatno ste više puta čuli o robotima koji se koriste u fizikalnoj terapiji, a mnogi su se zapitali šta je to u stvari. Najčešće se misli na aparate koji se zovu kinetek ili artromota koriste se za pasivnu mobilizaciju, odnosno pasivno razgibavanje zglobova. Reč je o metodi pri kojoj pacijent ne koristi snagu svojih mišića u toku rehabilitacije, već to radi robot ili terapeut umesto njega.

Veštačka inteligencija

Artromot

Veštačka inteligencija, Foto: Artromot

Kad se koristi

Kod različitih tipova povreda dolazi do smanjenja pokretljivosti zglobova, a terapija kinetekom predstavlja moderan pristup u fizikalnoj terapiji u cilju vraćanja normalne pokretljivosti, dobijanja maksimalne amplitude, odnosno obima pokreta u zglobu za vrlo kratko vreme.
Najčešće se koristi odmah, u postoperativnoj, ranoj fazi rehabilitacije, ali se koristi i kod trauma, kontraktura, kod skraćenja mišića, ligamenata, kod ukočenih zglobova različite etiologije.

Postupak primene

Robot omogućava da se pokret izvodi u tačno određenom intervalu, s tačno određenom dužinom trajanja i do tačno određenog ugla, odnosno obima pokreta koji je u tom momentu za zglob dozvoljen. Takođe, omogućava i održava tačno određenu brzinu izvođenja pokreta, odnosno brzinu kojom se zglob savija i opruža. U toku rehabilitacije, iz dana u dan, parametri se menjaju, povećava se stepen ugla, brzina izvođenja pokreta, što dovodi do bržih rezultata i napredovanja kako na dnevnom nivou, tako i u brzini kompletnog oporavka. Robot je u stanju da pamti status svakog pojedinačnog pacijenta i da precizno nastavlja svaki sledeći tretman sa parametrima progresije pacijenta.

Najčešća oboljenja kod kojih se primenjuju

- artroskopija zgloba

- rekonstrukcija ligamenata

- meniscektomija

- osteotomija zgloba

 - ugradnja totalne proteze

- stabilne osteosinteze

- sportske povrede zgloba

- prelom i iščašenje zgloba

- lezija rotatorne manžetne

- adhezivni kapsulitis ramena (smrznuto rame)

Značaj i benefiti

Pasivan kontinuiran pokret koji obezbeđuje robot veoma je značajan jer: održava dinamiku pokreta u zglobu, omogućava bolju prokrvljenost i cirkulaciju, smanjuje otok i hematom, smanjuje zapaljenje i snižava rizik od tromboze, obnavlja hrskavicu i sinovijalnu tečnost koja podmazuje zglobove, sprečava nastajanje priraslica i fibroznog ožiljka koji dovode do ukočenja zgloba, sprečava nastajanje ukočenja zgloba, vraća punu funkcionalnost zgloba, te skraćuje dužinu oporavka.

Da li je ljudima odzvonilo?

Da bi rehabilitacija bila uspešna do kraja, ruke fizioterapeuta za sada su nezamenljive jer on, za razliku od robota, može da oseti i proceni ne samo pacijenta i njegov senzibilitet, već i njegovu povredu, otpor tkiva, prag bola i da na osnovu toga različitim pacijentima pruži individualni pristup, da svakom pacijentu ponaosob osmisli odgovarajuću terapiju, čak i ako imaju isti problem.