Lekari u Leskovcu
Alo.rs/T.S.
Lekari u Leskovcu

Alo.rs/T.S.

Foto: Alo.rs/T.S.

Kako je rak drugi najčešći uzrok smrti u svetu, šokantno je kako i danas mnogo ljudi živi bez dijagnoze i lečenja do poslednje faze bolesti, a sve iz razloga što se simptomi ignorišu jer mislimo da je u pitanju nešto bezazleno.

Upravo je to razlog zašto moramo da naučimo kako da prepoznamo i povežemo svaki simptom kako bi se na vreme obratili lekaru.

1. Visoka temperatura
Leukemija se obično u početnoj fazi javlja kroz visoku temperaturu, a ona može biti i signal ranog stadijuma raka bubrega ili creva.

KAD ODLAZITE KOD LEKARA?

 

2. Gubitak kilograma

Američko društvo za karcinom izvještava da neobjašnjivi gubitak kilograma (od 10 do više kilograma) može biti prvi znak raka. Ovo može biti znak upozorenja kod osoba s karcinomom gušterače, želuca, pluća ili jednjaka.

3. Promjene u probavi
U studiji koju je vodila Katrina Vitaker 18 posto osoba je doživelo promene u probavi. Iako su spomenute promene često posledica loše ishrane ili lekova, ako se stalno ponavljaju mogu biti i simptom raka creva.

4. Umor
Sasvim je prirodno ponekad osećati umor, posebno nakon naporne nedelje ili vikenda, što će se rešiti jednim kvalitetnim odmorom. No, ako umor ne prolazi ni nakon odmora, može biti prvi alarm raka krvi ili creva.

5. Bol

Bol je jedan opšti simptom koji se najčešće ignoriše kao simptom raka. Rak kosti i testisa se može manifestovati kroz osećaj bola, a česte glavobolje mogu upućivati na rak mozga. Bol u leđima može biti simptom raka jajnika ili creva.

6. Promene na koži
Promene na koži mogu biti posledica ishrane, sunca... Ali iako često bezazlene, one koje menjaju izgled poput mladeža ili ranica zahtevaju razgovor s lekarom.

Pritisak, glavobolja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

7. Grlobolja

Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na mnogo ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana.

8. Otežano disanje
Ovo se stanje kao simptom raka može javiti ako se rak nalazi oko disajnih puteva i pluća. Može se javiti i kod raka dojki, jajnika ili jetre.

9. Čudno krvarenje
Iako često nije simptom raka, možete ga staviti na listu stvari o kojima treba dobro razmisliti. Iskašljavanje krvi može indicirati rak pluća, krv u urinu može biti simptom raka stomaka, bubrega i creva.

10. Poteškoće s gutanjem
Čest je simptom upale grla, ali javlja se i kod pacijentata koji imaju rak usne šupljine ili grla.

11. Gastritis
Ta jaka kiselina se može javiti iz mnogo razloga, ali ako ne prolazi i postaje sve gore bez obzira na lekove možda je najpametnije konsultovati se s lekarom jer to stanje može biti simptom raka jajnika ili grla.

12. Depresija i bol u stomaku
Iako se retko javljaju kao simptom raka, kombinacija ova dva simptoma se može pronaći kod pacijenata sa rakom gušterače.

PROČITAJTE JOŠ: