DOKTOR ČUBRILO: Poremećaji u lučenju hormona pokreću SVE bolesti ! Kantarion je ključan, evo kao da ga uzimate

Problemi sa bubrezima, bešikom, nadbubrežnim žlezdama i genitalijama povezani sa strahom

doktor, čubrilo
 Foto: printscreen/RTS

"Za serotonin znamo da da utiče na stanje sreće i stabilnosti, na unutrašnmnji mir i zadovoljstvo, a kada su u pitanju energija i živost, tu je hormon dopamin. Ovom dvojcu centralnih medijatora hemisjkih materija u organizmu treba samo pridružiti noradrenalin, koji luče nadbubrežne žlezde. On je zadužen za nova učenja, a sva tri regulišu raspoloženje",  kaže prof. dr Dejan Čubrilo, fiziolog i specijalsita medicine sporta.

Namirnice bogate triptofanom su meso, pre svega ćureće, jaja, riba, najbolje masna, sir, orašasti plodovi, čija semenke, pasulj, susam, seme bundeve, banana, crna čokolada.

Test za serotonin
Da li ste razdražljivi?

Da li mrzite ograničenja?

Da li ste nestrpljivi?

Da li ste agresivni?

Da li ste neshvaćeni?

Da li poželite šećer pred kraj dana?

Da li lako stičete zavisnost?

Da li lako menjate raspoloženje?

Da li lako dobijete migrenu?

Da li imate problem da zaspite?

Na odgovore sa "nikada" dajte sebi nula poena, na "ponekad" jedan, a na "često" dva poena i saberite dobijene poene.

REŠENJE:
0 - 7 poena – dobar nivo serotonina

8 - 13 poena – ponekad imate manjek serotonina

14 - 20 poena – obratite se stručnjaku za savet i dodatno testiranje

"Ovi testovi su jako precizni i veliki broj anketa pokazao je podudarnost sa visokom brojem osvojenih poena i manjkom serotonina koji lako može da se proveri preko urina", napominje doktor.

Serotoin može da se stimuliše i kroz namirnice bogate triptofanom, koje preciznije onemogućavaju brzu potrošnju ovog hormona, kao i kantarionom, dodaje doktor, a najbolje da ga sami uberete i sami napravite lek.

Emocije i organi
"Emocije su direktno povezane sa organima i direktno utiču na bolesti. Tako su problemi sa bubrezima, bešikom, nadbubrežnim žlezdama i genitalijama povezani sa strahom, a jetra, žuč, jajnici, testisi i hipofiza sa gorčinom i besom. Želudac, pankreas, štitasta žlezda i dojke su u vezi sa brigom, dok tanko crevo, srce, cirkulacija i adenohipofiza reaguju na pohlepu, nestrpljivost i preteranu ambiciju, što je danas dominantan obrazac ponašanja. Na tugu reaguju debelo crevo, pluća i neurohipofiza", objašnjava dr Čubrilo za RTS "Ordinacija" i dodaje da bolesna jetra reagujete ako ste besni, a ako ste besni, imate bolesnu jetru.

Ova saznaja dolaze iz kineske medicine, naglašava doktor, koja je u povezivanju emeocija i ograna, kao i organa između sebe u prednosti u odnosu na zapadnu medicinu.

Na organe pozitivno utiče i muzika, kako ona klasična, tako i ambijetalna (suštinski preko 500 herca), kao i boje, čija frekfencija može da bude lekovita. Lekovito je, zapravo, ne samo okružiti se ovim bojama, već i jesti hranu ovih boja…

Organi i boje
* bubrezi, bešika, nadbubrežne žlezde, genitalije - plava

* jetra, žuč, jajnici, testis, hipofiza – zelena

* želudac, pankreas, štitasta žlezda i dojke – žuta

* tanko crevo, srce, cirkulacija, adenohipofiza - crvena

* debelo crevo, pluća, neurohipofiza - bela

"U lečenju negativnih emocija mogu da pomognu i mirisi, odnosno eterična ulja koja su u malim dozama, po kap ili dve potpuno neškodljiva, naravno ako nemate neku alergijsku reakciju. Možete da ih nanesite direktno na kožu (prethodno proverite da li imate neku reakciju), stavite u kupku ili šerpicu s vodom. Za tugu i žalost dobri su jasmin, kamilica i sandalovina, a za strah bosiljak, lavanda, bergamot, kedar i pomorandža. Bes i napetost smiruje lavanda, žalfija i cvet gorke pomorandže, dok brige smanjuje valerijana, jasmin, lavanda i timijan", savetuje dr Čubrilo.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti