DOKTORI DALI OBRAZLOŽENJE: Da li konstantno nošenje maske može izazivati ispadanje zuba?
alo.rs
Korona, maske, prevoz, penzioneri
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Nošenje maske menja biofloru

On se ograđuje i navodi da još nisu urađene zvanične studije na tu temu i da se ne znaju precizni podaci, ali da je činjenica da konstantno nošenje maske može da uzrokuje gubitak pljuvačke i suvoću usta, i tako da poremeti biofloru.

– Ako se ima u vidu zaštitna uloga pljuvačke, isušivanje oralne sluzokože bi moglo da bude faktor rizika za pojavu parodontopatije – kaže dr Mandinić za eKliniku.

Prema njegovim rečima, biće potrebno određeno vreme da se ustanovi kakve će posledice imati nošenje maski po zdravlje zuba. Bez obzira na to, naglašava važnost preventivnih i profilaktičkih mera, posebno kod osoba koje već pate od parodontoze, jer bi nošenje maske moglo da ugrozi postojeće stanje.

Stomatolog dr. sci. dr Borka Mandić Šošo, međutim, ne vidi vezu između nošenja zaštitnih maski i većeg rizika za pojavu paradontopatije.

– Ova bolest zahteva stalni nadzor nakon pojave. U terminalnoj fazi bolesti dolazi do rasklaćenja zuba i zato je bitno eliminisanje svih faktora koji mogu da dovedu do pogoršanja stanja. Ne smatram, međutim, da nošenje maske podstiče nastanak ili razvoj parodontopatije. Usta se tokom nošenja maske ne isušuju u većoj meri – kaže dr Mandić Šošo za eKliniku.

Sa njom se slaže i dr Draga Đurić.

– Nošenje maske, kao mera prevencije protiv covid 19, ne vidim kao značajan faktor u nastanku parodontopatije. Ukoliko se povede računa o higijeni na adekvatan način i ako se poštuju druge mere prevencije, ova bolest se neće ništa brže javiti ili ako već postoji, neće brže napredovati samo zato što nosimo masku – jasna je dr Đurić.

Kako nastaje paradentoza

Brojni su uzroci i potencijalni faktori koji mogu da utiču na nastanak parodontopatije, odnosno parodontoze, bolesti zubnog tkiva. Ako se ne tretira, ovo oboljenje u krajnjoj fazi može da dovede do gubitka zuba, usled povlačenja desni.

– Na pojavu parodontopatije, bolesti potpornog aparata zuba, utiče više faktora, poput genetike, stresa, kvaliteta pljuvačke. Na nju mogu da utiču i neke loše navike, kao što je neadekvatno održavanje higijene usta, kao i pušenje – kaže za eKliniku stomatolog dr Đurić.

Higijena usta, kao značajan faktor u smislu prevencije ovog oboljenja podrazumeva, između ostalog, redovno pranje zuba i uklanjanje zubnog plaka i kamenca.

– Nakon pranja zuba, savetuje se blaga masaža desni mekanom, „soft“ ili „ultra soft“ četkicom, kao i korišćenje tečnosti za ispiranje usta. Nakon jela je potrebno ukloniti ostatke hrane pomoću konca ili četkica za prostor između zuba – savetuje dr Đurić.

Prema njenim rečima, sve što možemo da uradimo u smislu preventive, značajno će pomoći u sprečavanju ove pojave ili njenom odlaganju, ako za nju postoji genetska predispozicija.