dunić, doktor
printscreen/tvK1
dunić, doktor

printscreen/tvK1

Foto: printscreen/tvK1

Na ovaj način, dr Slobodan Dunjić, specijalista opšte medicine i lekar integrativne medicine, objašnjava na koji način nam šteti zračenje mobilnog telefona, zašto treba da smanjimo korišćenje hemije i zašto u kući i stanovima treba da imamo drvo i vunu, umesto metala i plastike.

UMESTO METALA U STANOVIMA, TREBA NAM DRVO

Umesto da po kući i stanu pokazujemo koliko imamo novca kupujući predmete od loših materijala koji nam dugoročno nanose štetu po zdravlje, treba da se okrenemo prirodi, kaže doktor integrativne medicine.

NE KORISTITI JAKE DETERDŽENTE I FARBE

Dr Dunjić je ranije objasnio greške koje pravimo sa vitaminima, ali nije samo ishrana važna, treba da obratimo pažnju na razne hemijske agense koje koristimo, kao što su kozmetika, šminka, tečnost za sudove, pranje veša i čišćenje kuće.

On upozorava na činjenicu da ne znamo dovoljno o sastojcima kućne hemije, koju svakodnevno koristimo u svom domu ili na koži tela i lica. Iako dr Dunjić ne navodi konkretne primere štetnih hemikalija, navodi da su se kriterijumi za njihovo ispitivanje izmenili i da, shodno tome, ponekad jednostavno ne znamo šta je sastojak nekog preparata.

Ruter

Profimedia

ZRAČENJE UTIČE NA DECU U TRUDNOĆI?

Kako tvrdi dr Slobodan Dunjić, držanje elektronskih uređaja kao što su laptopovi na stomaku, kod trudnica može da nanese štetu plodu i razvoju deteta.

"Majke koje previše koriste uređaje, telefone i laptopove, naročito ako ih drže na stomaku, mogu da nanesu štetu, jer niskofrekventni talasi utiču na razvoj mozga i hipofize kod deteta. Zbog toga dolazi do hiperaktivnosti", objasnio je doktor.

Hiperaktivnost može biti jedan od signala autizma, mada nije nužno primećen kao simptom u svakom delu spektra. Potrebno je još istraživanja na ovu temu ali doktor kaže da svakako ne savetuje budućim mamama da drže uređaje blizu stomaka.

SPIKERFON I SLUŠALICE SU NAJBOLJA OPCIJA

Prema njegovim rečima, važno je da telefon punimo u dnevnoj sobi što dalje od sebe, da koristimo slušalice koje imaju žice, umesto bežičnih, i da koristimo spikerfon dok razgovaramo telefonom. Na taj način smanjujemo rizik od preteranog izlaganja zračenju, o kojem je svakako potrebno još istraživanja, ali dok nauka ne bude dala definitivne podatke, on savetuje da korišćenje mobilnog telefona smanjimo na minimum ili barem adaptiramo način na koji mu se izlažemo.