doktor Plećević, Filgud
printscreen/tvprva
doktor Plećević, Filgud

printscreen/tvprva

Foto: printscreen/tvprva

Ako za nekoliko dana bilo kojom od instant – dijeta i uspete da skinete nekoliko kilograma, trebalo bi da znate da to što ste izgubili nije suštinski višak koga ste želeli da se oslobodite: niste izgubili masti, već vodu. Dalje sledi brzi povratak kilograma tj.gojenje, a možda i metabolički problemi usled šoka za organizam, dehidracije, gubitka elektrolita… Sve u svemu – kontraproduktivno i opasno.

Postulati za zdravo mršavljenje

Dr Saša Plećević, u svetu fitnesa i zdrave ishrane poznatiji pod nadimkom Dr Filgud, na naše pitanje o instant dijetama, ponovio je  da je eksplicitno protiv tih ideja i da mršavljenje na ovaj način može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Po njegovim rečima, ključ zdravog mršavljenja je u umerenosti i u primeni četiri postulata koji, ako ih se pridržavate, sigurno vode zdravom gubljenju kilograma i dobrom opštem zdravstvenom stanju. To su:

satnica kada jedete
količina hrane koju jedete
raznovrsnost hrane koju jedete
način pripreme hrane

Dr Plećević je i autor detoks programa za zdravo mršavljenje za koji, kao doktor medicine, garantuje u smislu izbegavanja negativnih nuspojava sa kojima se sreću oni koji žele bilo kojim brzim ili magičnim načinom da izgube kilograme. Primer koji sledi namenjen je zdravom mršavljenju ženske osobe bez većih problema sa zdravljem koja želi da skine od 3 – 5 kilograma viška. Svakako, može poslužiti kao model ishrane u odnosu na vaše potrebe i primenu pravila za kombinaciju namirnica, vreme konzumiranja, način spremanja.

Primer detoks režima zdravog mršavljenja (jedan dan)

Doručak u 9 h:

– 1 celo kuvano jaje

– dva belanca

– 50 gr mladog sira

– 200 grama salate

– 50 gr ražanih krutona

Užina u 12 h

– jedna jabuka

– 20 gr oraha ili badema

Ručak u 15 h

– 200 gr grilovane piletine (spremljene na 70 stepeni)

– 200 gr salate

– 50 gr ražanih krutona

Večera:

u 18 h

– potaž od povrća

u 18.30 (do 19 najkasnije)

– 150 gr piletine ili ribe

– 200 gr salate (sve bez ugljenih hidrata)

Važno: od 19 sati uveče do 9 časova ujutro, kao i između obroka, ne treba jesti ništa. Pije se samo voda ili nezaslađen biljni čaj (crni, zeleni, hibiskus, nana šipak).

Ostala pravila uz detoks zdrav način ishrane

Dr Plećević kaže, narodski rečeno, da su i naše bake i tetke znale za režime poput autofagije, sa jednostavnim pravilom – „ako hoćeš da smršaš, nemoj da večeraš“.

– Večera je potrebna, ali na opisan način i to nije sve: jednako važno je i obezbediti dovoljnu količinu sna koja je potrebna organizmu zbog melatonina, da bi se odmorio – morate leći u 22 h, najkasnije u 23, ne samo zbog mršavljenja već zbog zdravog režima koji uključuje osam sati sna.

autofagija, mršavljenje dijeta, hrana

Freepik/freepik

Foto: Freepik/freepik

Pravilan unos tečnosti je sastavni deo težnje za održavanjem dobrog zdravstvenog stanja i forme, a zavisi od godina, pola, opšteg stanja, fizičke aktivnosti. Neko univerzalno pravilo u kome nećete pogrešiti bi bilo da, po rečima Plećevića, svoju telesnu težinu podelite sa 8 – dobićete broj čaša vode koje treba popiti da biste bili dovoljno hidrirani.

– Umesto tih čarobnih dijeta, imajte izbalansiran režim ishrane po ovoj šemi, dobar san, unosite vodu, budite fizički aktivnni, imajte redovnu seksualnu aktivnost, uz pozitivan stav prema sebi, drugima, prema životu i okolini – bićete zdravi, lekovi vam neće biti potrebni, kao ni brze dijete.